Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Putyin Hegyi-Karabahról: „Itt nincsenek egyszerű megoldások”

Létrehozva:

Az orosz elnök szerint át kéne adni Azerbajdzsánnak hét körzetet, amelyet még 1990-ben foglaltak el az örmények.

 

A hegyi-karabahi konfliktus megoldásának kulcsa az Azerbajdzsán és Örményország közötti, mindkét felet kielégítő érdekegyensúly megtalálása – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtöki moszkvai tanácskozáson, írja az MTI.

Emlékeztetett rá, hogy az etnikai alapú összeütközések még a Szovjetunió idején kezdődtek meg, és az akkori vezetés nem tett hatékony lépéseket a helyzet rendezére. Az örmények akkor fegyvert fogtak, és Hegyi-Karabah mellett Azerbajdzsán további hét körzetét az ellenőrzésük alá vonták. Mint mondta, Baku ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy előbb ezt a hét körzetet, amelynek nincs köze az etnikai konfliktushoz, visszakapja, hogy aztán döntés szülessen Hegyi-Karabah hovatartozásának ügyében is.

„Mindenkinek megvan a maga igazsága. Itt nincsenek egyszerű megoldások, mert a csomó nagyon szoros” – hangoztatta Putyin.

Az orosz vezető szerint Moszkva álláspontja nyitott, és Oroszország a kezdetektől fogva abból indult ki, hogy Azerbajdzsánnak át kell adni öt plusz két körzetet, Hegyi-Karabah zónája számára pedig egy meghatározott rendszert kell biztosítani, Örményországgal együttműködve. Mint mondta, a konfliktust úgy kell rendezni, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat, és emellett meglegyenek a területek hatékony fejlődésének feltételei.

Putyin az első megteendő lépésként a harci cselekmények beszüntetését nevezte meg, hogy tárgyalóasztalhoz lehessen ülni az EBESZ minszki csoportjának javaslatai alapján, a konszenzus megtalálása érdekében.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján Moszkva mély aggodalmának adott hangot, hogy a hegyi-karabahi konfliktusba egyre nagyobb mértékben vonnak be közel-keleti zsoldosokat. Zaharova ismételten leszögezte, hogy a békés rendezésnek nincs alternatívája, és sürgette a tárgyalások újraélesztését az EBESZ minszki csoportja társelnökei erőfeszítéseinek keretében.

Legnépszerűbb cikkeink