Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Népszava: Nem győzik a mentők a tempót, van, hogy öt nap is eltelik, mire eljutnak egy mintavételre

Létrehozva:

Photo: Daniel Bockwoldt/dpa

Folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, az elmúlt 24 órában 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé – jelentette be szerdán az országos tiszti főorvos az operatív törzs szokásos tájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs. 

A Népszava viszont azt írja: úgy látszik hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) eljutott a mintavételi kapacitásainak a végére. A lap információi szerint hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni a mentők.

Az OMSZ kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál lényegében elismerte a kapacitási gondokat, az elmúlt hetekben már napi több mint 5 ezer ilyen igénylés futott be az Országos Mentőszolgálathoz, most pedig egyes napokon a mintavételi feladatok száma meghaladja a 12 ezret is, tudatta, hozzátéve:  kapacitásaikat folyamatosan tovább erősítik, és igyekeznek minden tünetes beteghez 48 órán belül eljutni. 

A Népszava azonban úgy tudja,  nem ritka, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a covid-tesztre várókhoz a mintavevők. A mentők egyik mintabegyűjtője  azt mondta: naponta átlagosan legfeljebb 5-6 ezer vizsgálatra van elég ember.

Legnépszerűbb cikkeink