Connect with us

Magyarország

Magyarország a 27. helyen van az EU-ban a nemek közötti egyenlőség terén

Létrehozva:

A járvány komoly veszélyt jelent nemek közötti egyenlőségre.

 

A százból mindössze 53 pontot ért el Magyarország a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) legfrissebb rangsorában, ezzel a 27. helyen van az EU-ban a nemek közötti egyenlőség terén – írja a Hvg.hu.

 

Magyarország 2010 óta három helyet esett vissza az EIGE nemek közötti egyenlőséget mérő indexében. Az új eredmény alapján jelenleg 14,9 ponttal az uniós átlag alatt vagyunk.

 

A rangsort Svédország, Dánia és Franciaország vezeti, és jelentős javulást ért el Olaszország, Luxemburg, valamint Málta. Magyarország Görögországgal és Romániával sereghajtó az EU-ban.

 

A jelentés készítői szerint a koronavírus-járvány komoly veszélyt jelent a további fejlődésre a nemek közötti egyenlőség terén, és figyelmeztetnek, az EU összeségében 67,9 pontot ért el, ami azt jelenti, hogy még hatvan évre van attól, hogy megvalósítsa a nemek közötti teljes egyenlőséget.

 

Az EIGE nemek közötti egyenlőség indexe 1-től 100 pontig rangsorolja az országokat – a százas jelzi a teljes egyenlőséget. Vizsgálják többek között a munka, a pénzügyek, a hatalom, az egészség és az oktatás területeit.

A 2020-as indexet főleg a 2018-as adatokra alapozva állították össze.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink