Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Három áldozata van a nizzai késes merényletnek

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: Shutterstock

A francia belügyminiszter válságértekeztetet hív össze, a francia muszlimok tanácsa szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal és családjukkal.

Három ember vesztette életét ma délelőtt Nizzában, egy késeléses támadásban. Christian Estrosi Nizza polgármestere úgy fogalmazott: „terrortámadás történt a Notre-Dame bazilika szívében”. Kiderült: az egyik idős áldozatot, aki imádkozni érkezett a bazilikába, „gyakorlatilag lefejezték”. Röviddel ezután egy gyanúsítottat meglőttek és őrizetbe is vettek – számolt be a BBC.

Christian Estrosi „iszlamofasizmusról” beszélt, és arról, hogy a gyanúsított véget nem érően ismételgette: „Allahu Akbar”. A polgármester párhuzamot volt a legutóbbi, nagy vihart kavart iszlamista támadással, amikor is október elején Párizstól nem messze az iskolája közelében kivégezlek és lefejeztek egy tanárt.

A BBC két további támadásról értesült csütörtök reggel. Az egyik Franciaországban történt, a másik Szaúd-Arábiában. Avignon közelében, Montfavetben egy férfit agyonlőttek, miután a rendőröket fegyverrel fenyegette. A szaúd-arábiai Jeddahban egy őrt támadtak meg a francia konzulátusánál. Egy gyanúsítottat letartóztattak, és az őrt kórházba szállították.

A nizzai merénylet halálos áldozatai közül kettőt a templom belsejében támadtak meg, egy idős nőnek és egy férfinak a torkát vágták el. Egy nőnek több késszúrást követően sikerült elmenekülnie a közeli kávézóba, de később belehalt a sérüléseibe.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter azt mondta, válságértekezletet hív össze Párizsban. Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön később a merénylet helyszínére látogat.

A francia parlamentben egyperces csenddel emlékeztek az áldozatokra, miközben Jean Castex miniszterelnök éppen részleteket közölt volna a csütörtök este hatályba lépő Covid-19-cel összefüggő járványvédelmi intézkedésekről.

A Muszlim Hívők Francia Tanácsa elítélte a késeléses támadást és kifejezte szolidaritását az áldozatokkal és családjaikkal.

Legnépszerűbb cikkeink