Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Tömegesen rúgják ki az egyetemekről a tüntető fehérorosz diákokat

Létrehozva:

Lukasenka szerint a hadseregbe kellene küldeni őket.

Tömegesen zárják ki a fehéroroszországi felsőoktatási intézményekből azokat a diákokat, akik részt vesznek a kormányellenes megmozdulásokon – írja az MTI a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezetre hivatkozva. A tut.by fehérorosz hírportál több tucat ilyen esetről jelentett.

Egy névtelenséget kérő diák elmondta a Reutersnek: a minszki orvosi egyetemről legalább tizenöt társát bocsátottak el, miután részt vettek az országos sztrájkakciókban. Egy diákcsoport pedig a Telegramon arról írt, hogy a fehérorosz művészeti egyetemről 18 társukat bocsátották el.

A fehérorosz oktatási minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresésére azt mondta: a hatósági engedéllyel nem rendelkező tüntetéseken részt vevő diákok kizárásakor egyedi esetekről van szó.

Aljakszandr Lukasenka kedden felszólította a középiskolás és egyetemista diákok szüleit, vegyék rá gyerekeiket, hogy ne járjanak az engedély nélküli tüntetésekre.

Küldjék őket a hadseregbe, a többieket pedig tegyék ki az utcára. Hadd járkáljanak ott. De az egyetemről zárják ki őket

– hangoztatta Lukasenka. Az államfő Október 20-án leváltotta három felsőfokú tanintézet rektorát, akik a diákjaik tiltakozó aktivitásának mozgatói voltak.

Legnépszerűbb cikkeink