Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kolozs megyében terjed leggyorsabban a koronavírus

Létrehozva:

Fotó: roibu / Shutterstock

A hivatalos adatok szerint Fehér, Temes és Hargita megye sincs sokkal lemaradva. Kolozs megyében hiába vettek vesztegzár alá településeket, továbbra is vannak új esetek. Minden romániai rekord megdőlt.

Az utóbbi két hétben jegyzett új fertőződések alapján Kolozs megye vált alegfertőzöttebbé, szerdán pedig az elmúlt 14 napban jegyzett új esetek ezer főre számított értéke meghaladta a négyet.

A fertőzöttségi sorban Bukarest következik, aztán Fehér, Szilágy és Temes megye. Ezek mellett Hargita megyében haladja még meg az új fertőzések aránya a három ezreléket, de az adatok azt is jelzik, hogy a székelyföldi megyében lassul a járvány terjedése.

Kolozs megye legfertőzöttebb településein, a néphagyományiról híres Széken és Tordaszentlászlón azt követően is jegyeztek új eseteket, hogy a két települést szombattól vesztegzár alá helyezték a hatóságok. A 95,8 százalékban magyarok által lakott Széken az elmúlt két hétben több mint negyvenen fertőződtek meg. Sallai János polgármester elmondta: a fertőzöttek közül mára már többet is egészségessé nyilvánítottak. A 90 százalékban magyarok által lakott Tordaszentlászlón 24 fertőzöttet tartanak számon – mondta az MTI-nek Asztalos István polgármester. A vesztegzár miatt nem látogathatnak haza halottak napjára az elszármazottak, csak a helyben lakók mehetnek ki a temetőbe, hozzátartozóik sírjához.

Szerdára négy rekord is megdőlt Romániában. Soha nem jegyeztek egy nap alatt annyi új koronavírus-fertőzöttet (5343), annyi új halálesetet (107), mint az elmúlt 24 órában, és soha nem ápoltak olyan sok koronavírusos beteget a kórházakban (10 934) és az intenzív osztályokon (861) mint most.

Amint Beatrice Mahler, a bukaresti tüdőkórház igazgatója a Digi24 hírtelevíziónak elmondta: óriási a nyomás a kórházak személyzetén. Az orvosok, ápolók kimerültek.

Legnépszerűbb cikkeink