Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Elhozták Budapestre a legjobb macedón írókat

Létrehozva:

Davor Sztojanovszki

Generációjuk legjobbjai, ők forradalmasították a macedón irodalmat.

Négy tehetséges macedón író, Froszina Parmakovszka, Lira Bojku, Petar Andonovszki (az Európai Irodalmi Díj 2020 nyertese) és Davor Sztojanovszki lesz szerdán, azaz ma este Budapesten a Magvető Café vendége, a Macedón lektorátus szervezésében.

Írásaikra a kíméletlen valóságábrázolás, a pszichológiai megközelítés és a szociális érzékenység egyaránt jellemző, bátran beszélnek, és bátran állnak ki társadalmi ügyek mellett, vallva, hogy az írás célja a szemek felnyitása, a figyelem irányítása. Céljuk a társadalmi előítéletek és a tabuk megtörése.

Az esten jelen lesz a generáció felfedezője, Nenad Stevovics, az Ili-Ili kiadó tulajdonosa és szerkesztője is. A kiadó az új hangok képviselője, az eddigi Európai Irodalmi Díj négy macedón nyerteséből hármat (Lidija Dimkovska, Nenad Joldevski és Petar Andonovski műveit) ők tettek közzé. Az Ili-Ili kiadó ráadásul a magyar irodalom legnagyobb népszerűsítői Macedóniában, Csáth Géza, Örkény István, Nádas Péter, Tóth Krisztina, Szécsi Noémi, Bartis Attila, Karafiáth Orsolya munkáit is ők fordították le macedónra.

A szövegekből felolvas Boncz Ádám színművész, moderál Karafiáth Orsolya író-költő.

A 18 órakor kezdődő esemény linkje itt található.

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink