Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A kormány ajánlata Budapestnek: 60 milliárdnyi költséget átvállalnak a fővárostól

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Az Orbán-kormány kész átvállalni jelentős budapesti városfejlesztések megvalósítását, a költségek teljes fedezetét, így tehermentesítve a fővárosi költségvetést, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentése szerint.

Fürjes Balázs felidézte, Karácsony Gergely főpolgármester a kormány támogatását kérte budapesti megszorításokhoz, adóemeléshez és hitelfelvételhez. Mint az államtitkár mondta, ezeket a javaslatokat most a kormány áttekintette és úgy látják, sem a megszorításokat, sem a budapesti adóemelést, sem a főváros eladósodását nem tartják jó eszköznek a járvány miatti gazdasági visszaesés kezelésére.

Viszont a kormány tegnap döntött arról – folytatta Fürjes –, hogy kész segítséget nyújtani a fővárosi városvezetésnek és több tízmilliárd forintnyi budapesti városfejlesztést teljes egészében átvállalni, a fejlesztéseket megvalósítani és ezzel tehermentesíteni a fővárosi önkormányzat költségvetését – tudatta Fürjes Balázs.

Fürjes Balázs kiemelte, hogy a kormánydöntés fontos pontja, hogy a kormány garanciát ad Karácsony Gergelynek: az átvállalt városfejlesztések terveit a kormány a fővárossal közösen dolgozza ki és csak a városvezetés által jóváhagyott tervek alapján lehetne építkezni.

Fürjes Balázs közlése szerint a fővárosnak már meg is küldték írásos javaslatukat – konkrét beruházásokat is említve –, amiben  első körben 60 milliárd forintnyi tehermentesítésre tettek javaslatot, amennyiben a városvezetés elfogadja ezt.

„Azoknak a fejlesztéseknek a segítő átvállalására teszünk javaslatot, amelyeket a főpolgármester nevezett meg. A listát tőle kaptuk, ő jelölte ki a fejlesztéseket” – mondta  Fürjes Balázs. Ezek a pesti rakpartok kerékpáros- és gyalogosbarát, zöldfelületeket, utcabútorokat, pihenőpadokat is tartalmazó átalakítása, a kétszer egysávos autóközlekedést fenntartó megújítása, a Biodóm-beruházás kifizetése és befejezése, a turistabuszok Gellért-hegyi kitiltását lehetővé tevő, környezetbarát budai sikló megvalósítása, a budai fonódó villamos hálózatának meghosszabbítása, az Etele téri buszpályaudvar megépítése.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink