Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Negyedmilliárdért utazgatott a nagyvilágban Orbán Viktor és csapata tavaly szeptember óta

Létrehozva:

Forrás: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala

256 millió forintot költöttek az adófizetők pénzéből tavaly és idén szeptemberig Orbán Viktor miniszterelnök és stábjának közügyekben végzett utazásaira – derült ki a Népszava adatigénylése nyomán. Eszerint a kormányfő és kísérete 2019 év elejétől idén szeptemberig 55 alkalommal utazott külföldre, a két év alatt összesen 93 napot volt távol Magyarországtól, azaz évi 250 munkanappal számolva minden ötödik munkanapon házon kívül volt a miniszterelnök.

Az utazásainak jó része csak egy napos villámlátogatás volt, de akadtak hosszabb távollétek is. Így a tavaly áprilisi pekingi útja négy napos volt, míg idén júliusban öt napot töltött Brüsszelben. Az egy napos utazásokkal magyarázható, hogy a negyedmilliárd nagyobb része, 149 millió forint útiköltségre ment el, míg szállásra „csak” 95 milliót költöttek el. A Külügyminisztérium nem adta meg, hogy ez összesen hány vendégéjszakából jött össze, illetve konkrétan hol szálltak meg.

A kétnapos utazások esetén egy vendégéjszakával kalkulálva az jön ki, hogy Orbán Viktor és kísérői fejenként és átlagosan 78 ezer forintot fizet egy éjszakai szállásért. 

Bár több mint egy tucat utazás csak egy napos volt, mégis szállásköltséget számoltak el. Feltehetően ez úgy történhetett, hogy a küldöttség hajnalban érkezett, vagy napközbeni tartózkodásra is béreltek szobákat, vagy a delegációban volt olyan személy, aki jóval előbb érkezett mint maga a kormányfő.

Így volt ez Orbán Viktor tavalyi, washingtoni útjával is, amikor a miniszterelnök találkozott Donald Trumppal. Ez a látogatás szintén csak egy napos volt, ám 9,6 milliós szállásköltséget számoltak el. Az Orbán Viktorral együtt 18 fős küldöttség után fejenként 533 ezer forintos szobaszámlát kellett kifizetniük egy éjszakára. A másik, hasonlóan költséges szobaszámla tavaly szeptemberben jött össze, amikor a miniszterelnök és 11 fős kísérete három napot volt Rómában és 7,8 millió forintot fizetett a szállásért. Azaz két vendégéjszakával számolva fejenként mintegy 325 ezerért szálltak meg az örök városban.

Az utazások közül a legdrágább az idén januári három napos indonéz kiküldetés volt, amikor a 12 fős küldöttség 80 millió forintba került az államnak.

 

Legnépszerűbb cikkeink