Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Illiberalizmusról szóló cikkben ekézi Orbánt és a Fideszt a Guardian

Létrehozva:

Az amerikai Republikánus Párt változását bemutató cikkben éles kritikát kapott a magyar vezetés is.

Egyre illiberálisabbá vált az amerikai Republikánus Párt az elmúlt 20 évben – derül ki a Göteborgi Egyetem V-Dem intézetének tanulmányából. A Trump-rendszer jelenlegi formájában már jobban hasonlít az autoriter rezsimekre, mint a republikánusok korábbi jobbközép szövetségeseire. Anna Lührmann, az intézet helyettes vezetője szerint a republikánusok változása a „legdrámaibb fordulat, ami eddig demokráciában történt”.

A tanulmány a Republikánus Pártot a többi, demokratikus országban kormányzó párt 85 százalékánál illiberálisabbnak mérte. 2000 óta jelentős változás, hogy a republikánusok egyre gyakrabban démonizálják ellenfeleiket, erőszakra buzdítanak, és hasonló taktikát és retorikát alkalmaznak, mint a Magyarországon, Lengyelországban, vagy Törökországban hatalmon lévő nacionalista pártok – írja a Guardian. A párt hasonló változáson ment át, mint a Fidesz, ami Orbán Viktor vezetésével egy liberális, fiatal mozgalomból egy „autoriter párttá vált, és Magyarországot az EU első nem-demokratikus államává tette”. Ez a változás egyben Donald Trump hatalomra kerülésének oka és következménye is. 

A Demokrata Párt hozzáállása viszont nem változott, továbbra is hasonló a nyugat-európai jobbközép és balközép pártokéhoz, a fő különbséget a gazdasághoz való viszonyulásuk jelenti. A német CDU, és a spanyol Néppárt is maradt annyira demokratikus, mint korábban. A brit Konzervatív párt ugyan elmozdult egy kissé az illiberális tengelyen, de közel sem annyira, mint az amerikai republikánusok.

„Tisztán látszik, hogy a Republikánus Párt sokkal hajlamosabb démonizálni az ellenfeleit, mint ahogy a politikai erőszakra való buzdítás is” – mondta Lührmann, hozzátéve, hogy ez nagymértékben a párt vezetésének köszönhető. „Trump néhány nyilatkozatából érződik, hogyan biztatta támogatóit, hogy lépjenek fel erőszakkal az újságírókkal, vagy politikai ellenfeleivel szemben.”

 „Hasonló változást figyeltünk meg olyan országok pártjainál is, ahol a demokrácia minősége romlott az elmúlt években.” – mondta Lührmann. „Ez illeszkedik azoknak a pártoknak a mintázatába, akik hatalomra kerülve lebontják a demokráciát.” Az indiai Bharatiya Janata Párt is hasonló irányt követ Narendra Modi vezetése alatt, ahogy a török Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) Recep Tayyip Erdoğan uralma alatt, vagy a lengyel Jog és Igazságosság. A Trump-adminisztráció elmélyítette a kapcsolatot ezekkel a pártokkal.

A hétfőn publikált svéd tanulmány a valaha készült legszélesebb körű felmérés, ami ebben a témában készült. A V-Dem intézet „illiberális indexe” azt méri fel, hogy a pártok egy választás előtt mennyire elkötelezettek a demokratikus elvek iránt. Az intézet szerint ez a felmérés elsőként „szolgál lakmuszpapírként” arra, hogy az adott párt hűséges-e a demokráciához.

A demokratikus intézmények hanyatlása világszerte felgyorsult, és az elmúlt húsz évben először többségbe kerültek az autokrata rendszerek. A tanulmány 92 ország vezetését sorolja ebbe a kategóriába, ahol a világ népességének 54 százaléka él. 2,6 milliárd ember pedig olyan országban él, amit fokozatosabban egyre keményebb kézzel vezetnek.

 

Legnépszerűbb cikkeink