Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Erdogan szerint Macron elmeorvosi vizsgálatra szorul, a francia elnök ezt nem hagyta annyiban 

Létrehozva:

Fotó: Mustafa Kamaci / Anadolu Agency

Komoly diplomáciai botrány keveredett Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentéséből, miszerint Emmanuel Macron francia köztársasági elnök „elmeorvosi vizsgálatra szorul”. Macron konzultációra visszahívta Franciaország ankarai nagykövetét – írja a The Guardian nyomán a 444.

Bár Franciaország és Törökország a NATO tagjaiként elvben szövetségesek, a két ország között egyre több a súrlódás, legyen szó akár Líbiáról, az azeri–örmény konfliktusról vagy a Földközi-tenger keleti medencéjének felosztásáról. Ehhez az utóbbi hetekben még jött az a Macron által vezetett kampány is, amelynek célja Franciaország világias értékeinek védelme a radikális iszlámmal szemben.

Ez utóbbi konfliktusban hangzott el Erdogan sértése is. Erdogan azután, hogy egy szélsőséges iszlamista csak azért lefejezett egy középiskolai tanárt, mert az egy óráján Mohamedet ábrázoló karikatúrákat mutatott be, Macront vádolta muszlimellenességgel. „Mi a baja ennek a Macronnak nevezett személynek az iszlámmal és a muszlimokkal? Elmeorvosi kezelésre szorul” – mondta Erdogan egy tévében is sugárzott beszédében.

Legnépszerűbb cikkeink