Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Virágzik a fegyverüzlet az USA-ban

Létrehozva:

Forrás: Unsplash/Velizar Ivanov

Az amerikai kormány 1,8 milliárd dolláros fegyverüzletet hagyott jóvá Tajvannal – jelentette be szerdán este az amerikai külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint az eladásra szánt tételek között manőverező robotrepülőgépek, rakéta-sorozatvetők, felismerőberendezések, a hozzájuk tartozó felszerelések és szakmai kiképzés szerepel, konkrétan 11 rakéta-sorozatvető (HIMARS) bázisjárműveivel, 135 manőverező robotrepülőgép (AGM-84H SLAM-ER), valamint 6 MS-110 Recce típusú repülőgép-fedélzeti felismerő berendezés.

Amennyiben a szerződést a kongresszus jóváhagyja, a fegyverzeteket a Boeing, a Lockheed Martin és a Collins Aerospace gyártja le majd. A kongresszusnak 30 nap áll a rendelkezésére a mérlegeléshez, elemzők szerint azonban biztosan jóváhagyja a fegyverzetek eladását, mivel kétpárti az egyetértés a törvényhozók körében Tajvan védelmének megerősítését illetően.

„Ez a javasolt fegyvereladás az Egyesült Államok nemzeti, gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeit szolgálja, mivel támogatja a vásárló fél folyamatos erőfeszítéseit fegyveres erejének modernizálására és hiteles védelmi kapacitásainak fenntartására” – olvasható az amerikai külügyi tárca közleményében. Ezek az amerikai fegyverzetek hozzásegítik majd Tajvant biztonsága megerősítéséhez és politikai stabilitása megőrzéséhez, továbbá a katonai egyensúly és a gazdasági prosperitás biztosításához a térségben.

Kína washingtoni nagykövetsége egyelőre nem reagált a fegyvereladás hírére. A kínai külügyminisztérium azonban a múlt héten jelezte, hogy egy tajvani fegyvereladás komoly kárt okoz Kína szuverenitásának és nemzetbiztonsági érdekeinek. Peking ugyanis nem ismeri el külön országnak a szigetet – amelynek hivatalos neve: Kínai Köztársaság -, szakadár területének tekinti azt.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink