Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nem fogadta el a borsodi választási bizottság a szavazók utaztatása miatti fellebbezést

Létrehozva:

A fideszes Koncz Zsófia szavazóit utaztatták az egyik független jelölt szerint, ám a választási bizottság szerint emiatt nem lehet fellebbezni az eredmény ellen, másrészt bizonyítékokat sem mutatott be. Az ítélet nem jogerős.

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság a borsodi időközi képviselő-választás eredménye ellen benyújtott fellebbezést, mert az többek között nem tartalmazott bizonyítékokat a benyújtó által vélelmezett választási csalásról, írja az MTI.

A voksolást Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte. A választási bizottság eredménymegállapító határozata ellen Tóth Ádám (független) jelölt nyújtott be jogorvoslatot. Abban azt állította: a szavazás napján több településről is jelezték neki, hogy csoportosan szállítják a választókat a szavazókörökhöz és a Fidesz jelöltje melletti szavazásra szólítják fel őket, ezért kérte a választás eredményének megsemmisítését.

Az NVB csütörtökön egyhangú döntéssel elutasította a fellebbezést. Az NVB hivatkozott arra, hogy a választási bizottság választási eredményt megállapító döntése ellen csak a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára vagy a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet fellebbezést benyújtani, de Tóth Ádám ezekre nem hivatkozott fellebbezésében, és a fellebbezés bizonyítékot sem tartalmazott ezekről.

Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.

Legnépszerűbb cikkeink