Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Meghalt a főszkeptikus, aki leleplezte Uri Gellert is

Létrehozva:

Forrás: Unsplash/Halacious

A 93 éves James Randi egész életében az áltudományok ellen küzdött.

Fájó szívvel, de szép emlékekkel búcsúzunk a nemzetközi szkeptikus mozgalom „nagypapájától”, James „the Amaz!ng” Randitől – írja a Szkeptikus Társaság Egyesület közleménye. 

A kanadai születésű amerikai bűvész, szabadulóművész és mentalista, a tudományos szkepticizmus emblematikus alakja, aki a mozgalom magyarországi elindulásánál is jelen volt, tegnapelőtt, életének 93. évében elhunyt.

    Illuzionista produkciói mellett főleg áltudományok leleplezésével, természetfelettinek mondott képességek vizsgálatával foglalkozott, és számos szemfényvesztőről rántotta le a leplet Uri Gellertől Peter Popoffig. Később 1 millió dollárt ajánlott fel annak, aki egy objektív protokoll szerint bizonyítani tudja saját természetfeletti képességét. Bár sokan nekifutottak, ez senkinek sem sikerült.

    A közlemény szerint Randi sokak számára nyújtott inspirációt az egész világon. 1992-ben járt Magyarországon is Szentágothai János professzor vendégeként. A Planetáriumban többek között azt a trükköt is bemutatta, ami az akkoriban nagyon felkapott „manilai csodadoktort” leplezte le. Röviddel ezután a tudományos élet néhány kiemelkedő alakja, akadémikusok és tudományos újságírók közösen létrehozták a Tényeket Tisztelők Társaságát, amely később központi szerepet játszott a székesfehérvári szkeptikus konferenciákon.

    Az ott 1995 óta évente összegyűlt szkeptikus közösségből nőtt ki a mozgalmat alulról szervező civil szervezet, a 2006 végén elindult Szkeptikus Társaság Egyesület. James Randi hasonló hatásáról számos európai ország szkeptikus szervezetei is be tudnak számolni – zárul a Szkeptikus Társaság Egyesület közleménye.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink