Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Magyarország kisegíti Lengyelországot Minszkben

Létrehozva:

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

Szijjártó Péter lengyel kollégájával, Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel találkozott. 300 km/h-s sebességű gyorsvonatot tervez a két kormány Varsó és Budapest közé.

Lengyelország és Magyarország a végsőkig el fog menni annak érdekében, hogy egyiküket se zsarolhassák az uniós források felhasználása során – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Varsóban, miután tárgyalt Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, írja az MTI.

A találkozón megerősítették azt az álláspontjukat, hogy az uniós források mindkét országnak járnak, mivel a lengyelek és a magyarok is hozzájárulnak az Európai Unió gazdasági teljesítményéhez, s ezáltal az uniós források közös forrásokat jelentenek – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter.

Elítélik az Európai Bizottság új menekültelosztási rendszerének tervét. A fehéroroszországi helyzetet illetően a két miniszter megállapodott: Magyarország segítséget nyújt Lengyelországnak, miután több, Fehéroroszországban akkreditált lengyel diplomatának, köztük a nagykövetnek is távoznia kellett. A miniszterek közötti megállapodás értelmében mindaddig, amíg a lengyelek nem tudják helyreállítani minszki képviseletüket, Magyarország látja el vízumképviseletüket, vízumokat ad ki Lengyelország nevében is.

Szijjártó közölte továbbá: a nap folyamán Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszterrel aláírják a Budapest és Varsó között tervezett gyorsvasútról „azt a koncepcionális dokumentumot, amelyet majd benyújtanak az uniós támogatás megszerzése érdekében”. Szijjártó Péter megerősítette: a gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmánya magyar részről a jövő év elejére elkészül. „Egy 300 kilométeres óránkénti sebességű vasút építése megtérülő lenne a térség számára, biztosítaná egyrészt az észak-déli összeköttetést, valamint kapcsolódást a nyugat-európai gyorsvasúti rendszerhez is” – mondta el a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Legnépszerűbb cikkeink