Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha többé nem léphet pódiumra

Létrehozva:

A jazzlegenda utolsó koncertje 2017-ben volt, azóta nem állt közönség elé.

A New York Times interjút készített Keith Jarrettel, aki elmondta, egészségügyi okokból visszavonult a színpadtól – írja a fidelio.hu.

A zongorista 2017-ben, a Carnegie Hallban lépett fel utoljára. Akkor úgy tervezte, hogy egy év múlva visszatér a rangos New York-i koncerthelyszínre, viszont a kiadója később egészségügyi okra hivatkozva lemondta az eseményt. A művészről két éve nem érkezett információ.

A New York Times riportjából most kiderült, hogy Jarrett 2018 februárjában agyvérzést kapott, majd májusban még egyet. Így nem valószínű, hogy a jazzlegenda valaha képes lesz újra zongorázni.

„Lebénultam, a bal oldalon részlegesen még mindig fennáll a paralízis. Megpróbáltam mankóval járni, de több mint egy évbe telt, míg sikerült”- nyilatkozta a művész.

Jarrett elmondta, hogy az agyvérzés után alig ült zongorához, és bár megpróbált játszani, azt tapasztalta, hogy a korábban ismert bepop témákat is elfelejtette. „Próbáltam úgy tenni, mintha Bach lennék bal kézzel. De a próbálkozásaimat szerénynek mondanám”-nyilatkozta.

Jarrett úgy gondolja, nem fog meggyógyulni és letöri, hogy nem érzi magát zongoraművésznek.

Keith Jarrett igazi csodagyerek volt. A hatvanas években futott be, amikor bekerült Charles Lloyd szaxofonos-fuvolista zenekarába. Itt megismerkedett Jack DeJohnette dobossal, aki segítségével bekerült Miles Davis zenekarába.

A hetvenes években improvizált koncertjeivel hívta fel magára a figyelmet. Ezek a rögtönzött koncertek megépítették a zenész mítoszát, aki szembeszáll saját emberi korlátaival.

Egy emlékezetes felvétel a művészről:

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink