Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Életfogytiglanra ítélték a zsámboki emberölés elsőrendű vádlottját

Létrehozva:

A másodfokú ítélet enyhített a büntetésen.

Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön azt a fiatal férfit, aki három évvel ezelőtt a Pest megyei Zsámbokon megölt egy 88 éves nőt – tette közzé a bíróság a honlapján.

Az eljárás adatai szerint a többszörösen büntetett előéletű férfi 2017. október 15-én ittasan bemászott egy zsámboki családi házba, az ott egyedül élő idős nőt bántalmazta, vascsővel többször megütötte a fejét, majd közösült vele. A sértett belehalt a bántalmazásba. A férfi szállására visszatérve közölte munkatársaival, hogy „megölt egy idős nőt”. A másodrendű vádlott ekkor a tettes ruháit a kályhába tette, hogy elégesse, de nem volt nála gyújtó, így a ruhák nem semmisültek meg.

Az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék idén januárban zárt tárgyaláson hozott ítéletet, melyben kimondta az elsőrendű vádlott bűnösségét. Emiatt mint visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A törvényszék a másodrendű vádlottat bűnpártolás miatt másfél év szabadságvesztésre ítélte, és elrendelte a vele szemben korábban rablás kísérlete miatt a Miskolci Járásbíróságon kiszabott 1 év 10 hónap szabadságvesztés végrehajtását is.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért, a másodrendű vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla -amely erkölcsi és kegyeleti okból zárt ülésen járt el – csütörtökön enyhítette az elsőfokú büntetéseket. Az elsőrendű vádlott tényleges életfogytiglan helyett leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra, a másodrendű vádlott büntetése pedig szabadságvesztés helyett pénzbüntetés lett.

A tábla indoklása szerint az elsőrendű vádlott esetében kétséget kizáróan nem állapítható meg a nyereségvágyból történő elkövetés, valamint, mivel a cselekmény elkövetésekor csak néhány évvel volt idősebb a fiatal felnőttkor felső határánál – 24 éves volt -, a tényleges életfogytiglan eltúlzott. A másodrendű vádlott esetében a tábla azt állapította meg, hogy bár kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményhez kapcsolódva követte el a bűnpártolást, cselekményével nem nyújtott tényleges segítséget az elsőrendű vádlottnak, ez a büntetőeljárás sikerét nem befolyásolta – tudatta közleményében a Fővárosi Ítélőtábla.

(MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink