Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Konzultált az EU: az emberek 77 százaléka összekötné a jogállamiság állapotát a kifizetésével

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Az Európai Parlament közvélemény-kutatását ismerteti a Politico, a magyarok 72 százaléka egyetért a jogállamiság állapotának és az EU-s források kifizetésének összekötésével.

77 százaléka az európaiaknak azt mondja, a tagállami kormányok hozzáállása a jogállamisághoz feltétele kell legyen az EU-s források kifizetéséhez, áll abban a közvélemény-kutatásban, amit az Európai Parlament rendelt meg, írja a Politico hírlevele, és amely kutatást még nem publikáltak. 

A gondolattal 12 százalék nem ért egyet, a maradék pedig nem tud dönteni. Csehországban ez a szám csak 59 százalék. A kérdés pontosan úgy szólt, Egyetért-e azzal az állítással vagy nem: az EU-nak a tagállamok jogállamisághoz és demokratikus elvekhez való viszonya és azok beépítése alapján kellene kifizetnie az forrásokat? Öt válasz volt lehetséges: teljesen egyetért, inkább egyetért, inkább nem ért egyet, teljesen nem ért egyet, nem tudja.

A magyarok 36 százaléka ért egyet teljesen, másik 36 százaléka pedig inkább egyetért ezzel, ez tehát 72 százalék, majdnem kétharmad. 13 százalékuk inkább nem ért egyet, 5 százalékuk pedig egyáltalán nem ért egyet, 10 százalék nem tudja. 

A teljesen egyetért válaszok aránya Luxemburgban volt a legmagasabb 54 százalékkal, Málta és Ausztria 53 százalékkal a második. A legkevésbé a csehek értettek ezzel egyet teljesen, 22 százalékuk, és 37 százalékuk inkább egyetértett, tehát még itt is többségben volt a pozitív válaszok aránya. Az EU-átlag 36 százalék teljesen egyetért, 41 százalék inkább egyetért, 9 százalék inkább nem ért egyet, 3 százalék egyáltalán nem ért egyet, 11 százalék nem tudja.    

 

Legnépszerűbb cikkeink