Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Eddig 15 magyar betegnek adtak remdesivirt

Létrehozva:

A hatóanyagot a WHO néhány napja hatástalannak minősítette. 

Hét COVID–19 beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három klinikája vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban. Az egyetem ugyanakkor a hatóanyag amerikai változatát már augusztus eleje óta használja, eddig 15 beteget kezeltek ezzel. A klinikákon alkalmazott magas színvonalú komplex terápia része a vérplazmaterápia is, amelyben eddig 57-en részesültek a Semmelweis Egyetemen, írja az egyetem közleménye.

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható.

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO ugyanakkor pár napja azt a megállapítást tette, hogy nincs jelentős hatása a betegek túlélési esélyeire a remdesivir nevű hatóanyagnak. 11 266 kórházban fekvő betegen tesztelték a szert, és azt állapították meg, hogy nem hatott jelentősen a halálozásukra, és nem csökkentette a lélegeztetés szükségességét vagy a kórházi tartózkodás idejét a kezelés során.

Legnépszerűbb cikkeink