Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szlovákia minden lakosát tesztelik koronavírusra

Létrehozva:

Nagy fába vágta fejszéjét a szlovák egészségügy: az országban ugyanis minden egyes lakost koronavírustesztnek vetnek alá. Ezt Igor Matovic kormányfő jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

A nagyszabású akció jövő héten kezdődik el egy próbateszteléssel, amit csupán néhány járásban végeznek el. A tesztelés nagy részét aztán két hét múlva fogják lebonyolítani.

Az akciót a kormány már több hete tervezi, de a nyilvánosságot csak most értesítették róla. Egészen pontosan egy antigéntesztről van szó, amiből az állam kb. 13 millió darabot rendelt – így valószínűleg bőven van elég az 5 millió lakos számára. A teszteket ráadásul gyorsan el is lehet végezni: azok 15 perc alatt kiértékelhetőek. A tesztelés 6000 helyszínen folyik majd, ahol egyenként egy hét fős egészségügyi stáb látja el a teszteléssel kapcsolatos feladatokat.

További részleteket a tesztekről valószínűleg a vasárnapi kormányülés után lehet majd tudni.

Szlovákiában pénteken 1968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumok, az elvégzett tesztek 16,5 százaléka végződött pozitív eredménnyel. A járvány halottainak száma 11-el 82-re emelkedett.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink