Kiemelt hírek

Fenntartják az SzFE hallgatói a blokádot, ellenállnak Szarka Gábor utasításának

Published

on

Fotó: Merész Márton

„Mi, az SzFE hallgatói az épület kiürítésére szóló rendelkezést elutasítjuk”- közölték az egyetemfoglaló hallgatók pénteken, a Vas utcában szervezett sajtótájékoztatón este hatkor.

Az eseményt percre pontosan akkorra hirdették meg, amikorra Szarka Gábor gépesített lövész,  az egyetem új kancellárja határidőt adott nekik, hogy elhagyják az egyetemet.

Körülbelül ötszáz támogató gyűlt össze az SzFE Vas utcai épülete előtt, hogy szolidaritásukról biztosítsák a hallgatókat, akik már az esemény kezdete előtt az épület ablakaiból kihajolva mindenki tudtára adták: nem hajlandóak távozni.

„A hallgatók termenként őrzik az épületet, a blokádot megerősítettük” – hangzott el.

Elmondták továbbá, hogy köszönik a budapesti önkormányzat ajánlatát arra, hogy más helyszínen folyhasson az oktatás, de ragaszkodnak az egyetemi épületek használatához. Ezt a jövőben valószínűleg nehezíteni fogja a tény, hogy Szarka utasítására lekapcsolták a WiFi-t az egyetemen, ráadásul a hallgatók általi fórumozáshoz használt Ódry Színpadról is kizárták őket.

Az egyetem kiürítéséről szóló rendelkezés járványügyi indoklását nem tartják megalapozottnak, szerintük nem áll fenn különös veszély, és az egésznek politikai háttere van. A sérelmezett rendelkezés ellen jogi orvoslatot keresnek, a kollégiumok kiürítésére szóló kuratóriumi tervekkel kapcsolatban pedig birtokvédelmi panasszal éltek a jegyzőnél.

A sajtótájékoztató után arra kérték az egybegyűlteket, hogy maradjanak, mondván, hogy „ide fognak jönni.”

Cikkünket hamarosan frissítjük a fejleményekkel.

 

Friss:

A kancellár megbízásából megpróbálták kiüríteni az épületet, de nem sikerült, kissé később pedig egy hallgató kijött, és bejelentette, hogy pár perce visszafoglalták az egyetemisták az Ódry Színpadot.

Mohos Máté

 

 

 

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version