Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lengyelországban erőteljes szigorításokra van szükség

Létrehozva:

Az ország nagy részét, ezen belül Varsót a legveszélyeztetettebb zónának minősítik.

A veszélyeztetett zónákban a középiskolákban és az egyetemeken távoktatásra térnek át, és számos, a boltok, a kulturális intézmények működését érintő korlátozást vezetnek be.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter a csütörtöki sajtóértekezleten közölte: szombattól a 380 lengyelországi járás, illetve járásstátusú város közül 152 kerül a legszigorúbb intézkedéseknek alávetett, „piros” zónába. Az ilyen övezetnek a főváros, Varsó, valamint 11 vajdasági város is számít.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök – aki kedden karanténba vonult, a sajtótájékoztatóra videón jelentkezett be – közölte: a piros övezetekben szombattól többek között távoktatásra térnek át a középiskolákban és az egyetemeken, közönség nélkül szervezik a sporteseményeket, bezárják az uszodákat, az edzőtermeket. A gyülekezéseket 10 főre korlátozzák, egyházi szertartásokon 7 négyzetmérenként egy személy vehet csak részt.

A boltokban egyszerre legfeljebb annyi ember tartózkodhat, amennyi a működő pénztárak ötszöröse. Az éttermek 6 és 21 óra között tarthatnak nyitva, minden második asztal lehet foglalt. A tömegközlekedésben az ülőhelyek felét szabad elfoglalni.

Az ország többi része „sárga” övezetnek minősül, ott is szigorítanak az eddigi intézkedéseken – derült ki a kormányfő által ismertetett intézkedésekből.

Morawiecki elmondta: a kormány az idősök védelmét és az egészségügyi rendszer hatékonyságának megőrzését tekinti stratégiai célnak, egyúttal a gazdaság működésének biztosítását is.

E célok eléréséhez nincs szükség az újbóli teljes zárlatra, viszont szükség van a vírus terjedését megakadályozó szigorításokra, ezek szolidáris betartására – húzta alá Morawiecki.

Fontosnak nevezte, hogy az emberek lehetőleg otthonaikban maradjanak, ahol lehet, térjenek át távmunkára, korlátozzák társadalmi kapcsolataikat, tartsák be az alapvető egészségügyi szabályokat.

Rámutatott: Európában Lengyelország a fertőzések számát 100 ezer lakosra átszámítva a tizenhetedik helyen áll, az új intézkedésekkel el akarják kerülni az egyes európai országokban bekövetkezett súlyosabb helyzetet.

Csütörtökön a közel 38 millió lakosú Lengyelországban 8099 új fertőzésről számoltak be, ez eddig a legtöbb a járvány kitörése óta. Egyúttal rekordszámú, több mint 64 és fél ezer vírustesztet is elvégeztek egy nap alatt.

A fertőzöttek közül 91-en elhunytak, túlnyomó többségüknek valamilyen krónikus alapbetegsége is volt, 11-en kifejezetten a Covid-19 miatt haltak meg.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink