Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kihalás szélén álló vadlovat klónoztak, sikerülhet megmenteni a fajt

Létrehozva:

Fotó: Wikipedia Commons

A Przsevalszkij-ló első ránézésre nem különbözik fajtársaitól, pedig klónozás révén megszületett egyed.

A szakértők bíznak benne, hogy a csikó új reményt adhat a kihalás szélén álló vadlovak számára – írja a Phys.org nyomán a 24.hu. 

A Przsevalszkij-ló a vadló egyetlen élő alfaja, amely eredetileg a közép-ázsiai sztyeppéken volt honos. Az állat egykor kihalt a természetben, utóbb viszont a tenyésztési programoknak köszönhetően sikerült növelni az egyedszámot, és visszatelepítések is történtek. A becslések alapján a súlyosan veszélyeztetett állat populációja jelenleg mintegy 2 ezer példányból áll.

A San Diegó-i Egyetem csapata Kurtot az 1980-as években egy csődörtől begyűjtött bőrsejtek alapján klónozta – a sejteket egy több mint 1100 faj és alfaj mintáit tartalmazó „fagyasztott állatkertben” tárolták. Oliver Ryder, az intézmény genetikai igazgatója szerint a módszerrel visszahozhatóak a génállomány egyébként elvesző elemei.

Bár az alfaj megóvásáért az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettek, problémát jelent, hogy az alacsony egyedszám miatt csökken az állatok genetikai sokfélesége, ami hat az alkalmazkodóképességükre is. A kutatók úgy gondolják, hogy a már elpusztult példányoktól vett mintákat felhasználva, klónozással javíthatnak a helyzeten. A projektben a San Diegó-i Állatkert mellett egyéb intézmények is részt vesznek.

Az 1980-as években begyűjtött egyik sejt segítségével megtermékenyítettek egy petesejtet, ezt pedig egy kancába ültették be. Kurt augusztus 6-án született. A cél az, hogy a példányt később felhasználják a tenyésztési programokban.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink