Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bangladesben halálbüntetés jár a nemi erőszakért

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Szigorítottak Bangladesben: mostantól már akkor is halálra ítélhetik az elkövetőt, ha egyedül erőszakolt.

Becslések szerint az erőszaktevők 3 százalékát ítélik el, az ügy a kormánypárton belül is belharcot okoz. Öt férfit ítéltek halálra csütörtökön Bangladesben egy 15 éves lány ellen elkövetett csoportos nemi erőszak miatt – írja az MTI. A bűntény 2012-ben történt, az egyik elkövető a lány barátja volt.

A bangladesi igazságügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy a kormány elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében akár halálbüntetéssel is sújthatják a nemi erőszakot elkövetőket. Az országban a csoportos nemi erőszak elkövetőit a jog szerint eddig is halálra lehetett ítélni, de az új módosítással már az egyedül cselekvő erőszaktevőkre is kiszabható a legsúlyosabb büntetés.

A kormányt az késztette a lépésre, hogy Bangladesben országszerte nemrég tömegtüntetések robbantak ki a szexuális erőszak elkövetői elleni szigorúbb és gyorsabb fellépést követelve, miután az internetet bejárta egy videofelvétel, amelyen látható, amint férfiak egy csoportja rátámad egy nőre. A felháborodott demonstrálók azt kifogásolták, hogy az országban lényegében büntetlenül maradnak a nők elleni szexuális erőszak elkövetői. Becslések szerint a nemi erőszak elkövetőit az esetek mindössze 3 százalékában ítélik el. Csak idén szeptember végéig legalább 208 csoportos nemi erőszak ügyében tettek feljelentést.

A tüntetéseken már Sejk Haszina miniszterelnök lemondását is követelték, illetve saját pártján belül is bírálatok össztüzébe került a kormányfő. Szeptemberben ráadásul a kormánypárt ifjúsági tagozatának több tagját is őrizetbe vették csoportos nemi erőszak elkövetésének gyanújával.

Bangladesben 2013 óta 23 bűnelkövetőt végeztek ki, és 1718 elítélt vár a halálbüntetés végrehajtására. Jogvédők élesen bírálták a kormány azon döntését, hogy a nemi erőszak elkövetőire is kiterjesztették a halálbüntetés lehetőségét, mert úgy vélik, ezzel nem lehet elejét venni ezeknek a bűncselekményeknek, és csak a nők védelmét célzó valóban hatékony lépések hiányáról terelik el vele a figyelmet.

Legnépszerűbb cikkeink