Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Több mint öt évet kapott egy okmányirodai ügyintéző hamis iratok kiállítása miatt

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

A 31 éves nő 198 személyit és útlevelet állított elő.

Öt év tíz hónap börtönre ítélt a bíróság szerdán első fokon egy budapesti okmányirodai ügyintézőt, aki csaknem kétszáz valótlan tartalmú útlevelet és személyi igazolványt állított ki nem uniós állampolgároknak 2015 júniusa és 2016 decembere között – tájékoztatta a fővárosi főügyész az MTI-t.

Ibolya Tibor közölte: a 31 éves nő a XX. kerületi kormányablaknál okmányirodai ügyintézőként dolgozott. Egy szervezett elkövetői kör rávette arra, hogy a többi között ukrán, orosz, azeri, iráni és albán állampolgároknak valótlan tartalmú – a kérelmezők fényképével ellátott, de honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazó – magyar magánútlevelet és személyazonosító igazolványt állítson ki.

A vádlott 198 ilyen okmányt állított ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat. Az ügyészség a nő ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés és 198 rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt nyújtott be vádiratot. A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság a nőt a váddal egyezően bűnösnek mondta ki és 5 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezett ellene.

Az ügyben egy ukrán férfit korábban már felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek és kiutasítottak Magyarországról hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettére felbujtás miatt.

 

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink