Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az oktatók tiltakoznak az SZFE vezetőségének közleménye miatt

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Közleményben tiltakoztak a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói az egyetem vezetése által kiadott közleményben foglalt állítások ellen. Az oktatók közleménye – melyet 63-an írtak alá – így szól:

Alulírottak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói kijelentjük, hogy mindannyian elkötelezettek vagyunk munkatársaink, hallgatóink és az oktatás iránt.

Kijelentjük, hogy nem felel meg a valóságnak az Egyetem új vezetése által a mai napon kiadott közleményben hangoztatott vád, miszerint a „szeptemberi tanévnyitón bejelentett »tanköztársaság« elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését”.

A „tanköztársaság” eszméje nem ellentétes mintatantervünkkel és oktatási hagyományainkkal. Az oktatás a tanév kezdete óta az oktatók és a hallgatók részvételével zajlik. Az aktivitások és más okok miatt elmaradt órák pótlásáról az osztályfőnökök és oktatók a szokásos rendben gondoskodnak.

Továbbá alaptalan vádaskodásnak minősítjük, hogy az Egyetem közössége nem próbálna minden lehetséges eszközt igénybe venni a modellváltás elhibázott folyamata miatt létrejött krízishelyzet megoldására. A krízishelyzetért az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, az alapítvány élére kinevezett Kuratóriumot és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány által október 1-én kinevezett új vezetést egyaránt felelősnek tartjuk.

Az SZFE új vezetése, mely a béke követének tartja magát, a valódi, érdemi megoldási javaslatok helyett egyrészt a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld, másrészt az egyetem belső levelezésén keresztül megfélemlítésre és a közösség megosztására törekvő tiltásokkal és súlyos fenyegetésekkel kommunikál. Ezzel hatalmas kárt okoznak munkánkban, és kizárólag rontanak a helyzeten.

Az egyetemfoglalás a hallgatók tiltakozásának érvényesítése, a hallgatói közösség jelentős részének akaratából jött létre, az elmúlt 43 napban követeléseik kapcsán senki, akit megszólítottak, nem állt szóba velük.

A kinevezett új vezetés és a fenntartó törvénysértő módon csaknem egy hónapja bojkottálja a tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal az egyetemi autonómia elvesztéséből fakadó súlyos munkavállalói jogsérelmek orvoslásáról.

Az új vezetés közleményében azt is hangoztatja, hogy kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Ennek ellenkezője az igaz: nem tud kiállni az Alaptörvény X. cikkelyében rögzített értékei mellett, hiszen a Kuratórium elnöke által – a szenátussal való egyeztetés nélkül – aláírt alapdokumentumok az egyetemi autonómiát lényegében megszüntetik.

Kép: Pozsonyi Roland

Legnépszerűbb cikkeink