Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az azeri hadsereg örmény rakétaütegeket semmisített meg

Létrehozva:

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah határán lévő örmény hadászati rakétaütegek megsemmisítéséről számolt be szerdán az azerbajdzsáni védelmi minisztérium közösségi oldalán.

A tájékoztatás szerint ballisztikus rakétákkal mértek csapást néhány örmény rakétaütegre szerda éjjel egy órakor. A tárca állítása szerint – a pontosan meg nem jelölt – területen elhelyezett rakétarendszerek a békés lakosságot, polgári infrastruktúrákat vették célba Ganja és Mingecevir városban, továbbá más azerbajdzsáni településeken. 

A tárca szerint azért „semlegesítették” ezeket a katonai célpontokat, hogy megelőzzenek további örmény rakétacsapásokat.

Hegyi-Karabahban szeptember 27-én kezdődtek harcok az azeri-örmény elválasztóvonalnál. Mindkét fél hadihelyzetet hirdetett és mozgósítást rendelt el. Az összecsapásokat követően halottakról és sebesültekről számoltak be mind a katonák, mind a polgári lakosság körében.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. Hegyi-Karabah Örményország támogatásával az 1992-1994-ben vívott háborúban elszakadt Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Mind Azerbajdzsán, mind Örményország saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink