Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

A Facebook letiltaná a klímaváltozással kapcsolatos álhíreket

Létrehozva:

Kizárólag ellenőrzött, megbízható információkat szeretne közölni a Facebook az éghajlatváltozásról, ezért klímatudományi információs központot hozott létre – írja a Greenfo.

Sok kritika éri ugyanis a közösségi platformot, hogy klímaváltozással kapcsolatban félrevezető, valótlan állításoknak is teret enged. Ellenőrző rendszere nem szűri ki például a véleményt megfogalmazó tartalmakat. Leginkább a közvetlen veszélyt okozó valótlan információkra fókuszálnak, ilyenek a koronavírus gyógymódjairól szóló hamis hírek, vagy az erőszakra ösztönző gyűlöletbeszédek. Az Egyesült Államok nyugati partjain tomboló tűzvészről szóló álinformációkat, miszerint antifasiszta gyújtogatók okozták a tűzvészt, több mint 63 ezer felhasználó osztotta meg.

A most induló infocenter a Covid–19 Információs Központ mintájára jött létre. A cél, hogy a globális felmelegedéssel kapcsolatos információk tengeréből kiemeljék a megbízható forrásokat, ezért csak a világ vezető klímakutató intézményeitől (IPCC, NOAA, WMO) és vezető tudósoktól közölnek ismereteket.

Egyedül a politikusokkal tesznek kivételt. Ahogy Nick Clegg, a Facebook globális irányelvekkel foglalkozó vezetője elmondta, a politikusok klímaváltozásról posztolt valótlan állításai sokszor a legnépszerűbb tartalmak közé tartoznak.

 

Legnépszerűbb cikkeink