Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bagdy Emőke nem olvasta a Meseország mindenkié című könyvet, de tiltakozik a tudomány nevében

Létrehozva:

A pszichológus professzor kikérte magának a szakmaiatlanság, a tudománytalanság és a gyűlöletkeltési szándék feltételezését. Petíciót indítottak az ő védelmében is.

Soha semmiféle gyűlöletkeltést nem aktivált és nem is fog, de a tudomány nevében tiltakozik az alaptalan vádak ellen, hiszen az általa elmondott tények cáfolhatatlanok, és nem a közízlés hivatott eldönteni azok igazságát – így reagált kollégái tiltakozására Bagdy Emőke a Magyar Nemzetben. Ismert, több mint ezer pszichológus állt ki az elfogadás, a tolerancia, a másság iránt érzékenyítő Meseország mindenkié című, egyébként meleg szereplőt is bemutató  mesekönyv mellett. A szakemberek közös nyilatkozatukban tiltakoztak Bagdy Emőke miatt is, aki nem érti – mint írta a Magyar Nemzetben – , „miért oly fontos a kisebbségi folyamatokra érzékenyítés a meséken keresztül? Az átlagot akarják netán egyesek megváltoztatni? Tartsuk azt elsősorban fontosnak, ami keveseket érint? Vajon miért?”

 

A tiltakozó pszichológusok szerint azonban a mesekönyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel, Bagdy Emőke megszólalása pedig „szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat foglal magában” és “a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozását idézi elő”. 

 

Bagdy Emőke válaszában hangsúlyozta: még nem olvasta a vitatott kiadványt, ezért a saját hozzászólása a mesekérdéshez csak a tudományos tények alapján történt, viszont az, hogy tudománytalannak kiáltották ki a nyilatkozatát, sajátos genderideológiai alapállásból történt, ami ellen a tudomány nevében tiltakozik, mivel ezen tények igazságát nem a közízlés dönti el.

 

Szerinte a 3–6 éves kor közötti időszak fejlődéspszichológiai törvényei cáfolhatatlanok, így az is, hogy ez a kor az epigenetikai, fejlődéslélektani tudományos bizonyítékok szerint a saját nemmel való azonosulás szenzitív időszaka, amikor az életre szóló mély bevésődések történnek. Ebben a korban a gyermek a saját nemének megfelelő szülőfél magatartási mintáját tölti le automatikusan, akaratlanul, “a mese valóságarcot ölt, a mesehős maga a gyermek, a királyfi is ő, a sárkányölő erő is az övé. Azonosul a hőssel, érzelmi alapon, ahogy például hatalmasnak látott apjával a fiúgyermek”. 

 

“A legnagyobb tisztelettel kérem, legyenek velünk toleránsak azok is, akik tőlünk toleranciát kérnek azáltal, hogy saját mivoltukban átlagosként szeretnének boldogok lenni” – hangsúlyozta Bagdy, megjegyezve: igaz, hogy tizenötezer magyar pszichológus közül ezer aláírta a mese melletti kiállást, “de nem tudjuk, hogy a tizennégyezer mit gondol”.

 

Bagdy Emőke védelmére egyébként támogató petíció is indult, kiemelve, hogy egy “megfélemlítési kísérlet” zajlik “azok ellen, akik mernek másképp gondolkozni, mint a liberális, gendersemleges tanokat hirdető mainstream, akik köztudottan csak akkor ismernek el valakit szakembernek, ha az a személy a libertariánus doktrínák szerint gondolkodik”.

Legnépszerűbb cikkeink