Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

12 ezer kilométert repült egyhuzamban a rekorder kismadár

Létrehozva:

Világrekordot állított fel egy kis goda, amely több mint 12 ezer kilométert repült megszakítás nélkül 11 nap alatt. A vadászgép-felépítésű madárka Alaszkától Új-Zélandig szárnyalt – számolt be róla kedden a The Guardian.

A szóban forgó madár szeptember 16-án kelt útra Alaszka délnyugati részéből és 11 nappal később érkezett meg egy Auckland közelében fekvő öbölbe. Útja során a legnagyobb sebessége 88 kilométer/óra körül alakult.

A 4BBRW elnevezésű, meggyűrűzött hím madár repülését műholddal követték nyomon. Az állat három fajtársával együtt kelt útra, miután két hónapig kagylók és férgek elfogyasztásával készült a nagy útra.

A madár súlya 190-400 gramm között mozog, egy ehhez hasonló hosszú repülés előtt akár meg is duplázza méretét, de arra is képes, hogy csökkentse belső szervei méretét, és ezzel a terhet.

A nyomkövetés szerint a madár 12 854 kilométert repült, de a kutatók úgy vélik, a megtett távolság a hibákat kiküszöbölve valójában 12 200 kilométer körül lehetett. A korábbi rekordot 11 680 kilométer megszakítás nélküli megtételével 2007-ben állította be egy madár.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink