Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rengeteg család menekül a harcok elől Afganisztánban

Létrehozva:

Családok százai menekülnek a dél-afganisztáni Hilmend tartományban a kormányerők és a radikális iszlamista tálibok között kibontakozott harcok elől – közölték tartományi politikusok hétfőn.

A szélsőségesek az utóbbi napokban nagyszabású offenzívát indítottak a tartományi székhely, Laskargáh ellen. Különösen súlyos harcok zajlottak a Hilmend-folyó nyugati partján, a székváros térségében. Értesülések szerint mindkét oldalon vannak áldozatok.

Szedik Szeddiki kormányszóvivő a tálibokat vádolta azzal, hogy a tartományban megrongálták az utakat, és akadályozzák az áramellátást.

„Ismételten felszólítjuk a tálibokat, hogy állítsák le a harcokat, és térjenek vissza a Dohában folytatott tárgyalásokhoz” – jelentette ki Szeddiki Kabulban nyilatkozva. Asraf Gáni afgán elnök katonai erősítést ígért a forrongó tartományba, ahol vasárnapra virradóra is súlyos összecsapások folytak.

Az afgán biztonsági erőket az amerikai légierő is támogatta – közölte Sonny Leggett ezredes, az afganisztáni amerikai kontingens szóvivője a Twitteren.

Több tucat szélsőséges vesztette életét a bombázásokban – ismertette a kabuli belügyminisztérium vasárnap.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink