Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Majdnem félmilliárdos osztalék jutott Mészáros Lőrincéknek Pakson

Létrehozva:

Sőt, 1,5 milliárd kintlévőségük is van.

Mészáros Lőrinc tavaly megszerzett társasága, a paksi távhő üzemeltetéséért is felelős cég igazán remek évet zárt 2019-ben – írja az Mfor. Érdemben nőtt nemcsak az árbevétele, de a profit is szépen emelkedett előző évhez képest.

A többek között a város távhő-üzemeltetéséért is felelős Duna Center Therm Üzemeltető Kft. tavaly az előző évinél 61 százalékkal magasabb árbevételt könyvelhetett el: 1,8 milliárd forint után 2,97 milliárd folyt be a kasszába. Az azonban, hogy ez a növekedés minek köszönhető, nem derül ki a cég rendkívül szűkszavúra vett kiegészítő mellékletéből. A D.C. Therm Kft. évek óta rendszeres bedolgozója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek is, tavaly például egyetlen nap alatt majdnem félmilliárd forint értékű munkát nyertek el a Zrt.-től közbeszerzési eljárás során.

A bevételek ilyenfokú növekedése bőven fedezte a ráfordítások megugrását is. A 2019 márciusában Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, a V-Híd Vagyonkezelő Kft. tulajdonába kerülő cég ugyanis

  • anyagjellegű ráfordításként 1,4 milliárdot könyvelt el a korábbi 820 millió forint után,
  • személyi jellegűként pedig kicsivel több mint egymilliárdot a 2018-as 873 millió után.

Utóbbival kapcsolatban annyi jó eséllyel kijelenthető, hogy a bérköltséget is magába foglaló ráfordítások növekedése a létszám emelkedésével is magyarázható. A személyi jellegű ráfordítások nagyjából 80 százalékát teszi ki a bruttó béreket összefoglaló bérköltség. Ebből kiindulva a létszám-adatokat figyelembe véve az átlagos bruttó bér a társaságnál 259 ezer forintról 291 ezer forintra emelkedhetett a tavalyi évben.

A 2018-as 75,2 millió forint után a társaságnál 469,1 millió forint tiszta nyereség A taggyűlési jegyzőkönyv tanúsága szerint a relatív új tulajdonosok, Mészáros Lőrincék nem voltak szégyenlősek és a teljes nyereséget kifizették maguknak osztalékként.

Igaz, ezt a cég stabilitása miatt meg is tehették. A Kft. saját tőkéje ugyanis többszöröse a jegyzett tőkének, több mint 802 millió forint. Mindezek mellett a cég eredménytartalékában is több mint 200 millió forint pihen.

Ami a cég mérlegének eszköz oldalát illeti, a Kft. kintlevőségei is megemelkedtek, amit ha az utolsó fillérig be tudnak hajtani, akkor bőven fedezi a tartozásokat. Követelésként ugyanis több mint 1,5 milliárd forintot tartottak nyilván 2019. végén.

Legnépszerűbb cikkeink