Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Nem nő az esetszám, mert nem elég hozzá a laboratóriumi kapacitás

Létrehozva:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője szerint így nem láthatunk valós összefüggéseket számolt be a hvg.hu.

Az ITM-től Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus, a Szegedi Tudományegyetemről Röst Gergely matematikus beszélgetett az InfoRádió Aréna című műsorában.

Röst magyarázata szerint „ha azonos tesztelési szám mellett emelkedik a napi pozitív esetek aránya, abból arra ugyan lehet következtetni, hogy egyre több a fertőzött, arra azonban nem, hogy mennyivel, a két dolog ugyanis nem áll egyértelmű kapcsolatban”. Oroszi szerint téves az a feltételezés, hogy a pozitív tesztek száma a tesztelés növekedése miatt nő. A problémát abban látja, hogy nem tudjuk pontosan detektálni, hogy mennyivel nő az esetszám; a tesztelési kapacitás felső határának kiszolgáltatottjai vagyunk. „800 és 1200 között mozog a napi esetek száma, ennél több ez nem tud lenni, pontosan azért, mert nem tud több laboratóriumi vizsgálati eredmény képződni egy nap alatt” – mondta.

Egyre nő a fertőzöttek átlagéletkora, ami arra utalhat, hogy a legsúlyosabb eseteket tudjuk jelenleg feltérképezni, a kevésbé súlyosakat nem.

A laborok kapacitásán enyhíthet, és a tesztelések mennyiségén növelhet, ha piacra kerül az új, gyorsabb PCR teszt, amely jelenleg is ellenőrzés alatt van.

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-posztban adott hangot véleményének, miszerint, ha ez a helyzet a kapacitásokkal, már nemzetközi segítséget kell kérnünk.

Legnépszerűbb cikkeink