Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megújul a Városmajor, kiköltözik onnan az MTK

Létrehozva:

Megnövelik a zöldfelületet a közparkban, az MTK rozsdaövezetben kap majd emiatt új fociutánpótlás-központot, jelentette be Fürjes Balázs.

A városmajori közpark zöldítéséről döntött a kormány – közölte a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szombaton az MTI-vel.

    Fürjes Balázs azt írta, a kormány 2019-ben biztosított először forrást a városmajori – Európa egyik legrégebbi, 18,5 hektáros közparkjának – megújítására.

    Budapest meghatározó parkjának eddig látogatók elől elzárt területei is megnyílnak, és a zöldfelületek aránya is nő – tette hozzá, azzal együtt, hogy a Budapest Fejlesztési Központ megkezdte a Városmajori közpark megújításához szükséges tervpályázat előkészítését a megjelent kormányhatározat alapján.

    Fürjes Balázs kiemelte, az egész országot érintő pandémia első hulláma világossá tette, hogy a nagyvárosok lakói még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek. Ennek következtében felértékelődtek a felhasználóbarát városi zöldfelületek, nemcsak a rekreációs és egészségügyi funkciók, hanem a közparkok közegészségügyi szerepe miatt is.

    A városmajori zöldfejlesztés értékmegőrzést is szolgáló projekt, hiszen a parkot 235 éve, 1785. július 25-én – II. József uralkodó rendelkezésére – nyilvánította közkertté a helytartótanács – tudatta.

    Mivel mára minden négyzetméternyi zöldfelület értékesebbé vált, ezért a kormány döntött a városmajori közpark megújításáról: a 18,5 hektárnyi összterület eddig közhasználattól elzárt részeit csökkentik, és a zöldfelületet csaknem két hektárral megnövelik – írta Fürjes Balázs.

    A városlakók a mintegy 35 focipálya nagyságú parknak csaknem 12 hektárnyi részét szabadon használhatják, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően minden korosztály számára elérhető aktív kikapcsolódási, egészségmegőrző lehetőségeket biztosítanak, rendezett természeti környezetben – tudatta.

    Az államtitkár szerint ezzel a projekttel a kormány célja az, hogy a kisgyerekesek, családosok, sportolni vágyók, kutyatulajdonosok számára magas színvonalú, többfunkciós parkot alakítson ki.

    Hangsúlyozta, 2021 első felében nyilvános tervpályázaton választják ki a park tervezőjét. A folyamatot irányító Budapest Fejlesztési Központ a munkát a közösségi tervezés elvei mentén fogja végezni.

    Hozzátette: a kormány határozott arról is, hogy az MTK számára – amely a városmajori ingatlanokból kiköltözik – épüljön új helyszínen egy labdarúgóutánpótlás-nevelési központ.

    A patinás klub korszerű, sok ezer gyerek számára sportolási lehetőséget teremtő utánpótlásképző műhelye a Józsefváros közepén lévő rozsdazóna helyén épül – közölte Fürjes Balázs.

Legnépszerűbb cikkeink