Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Érdemi munkát nem végeznek, szavazni vannak, hát szavaznak”

Létrehozva:

Kovács Gergely Fotó: Szakál Szebáld

Autóval követik a zuglói belterületi betongyár járműveit, több fejezetes történetben számolnak be a senki által nem látható módon meghirdetett hegyvidéki csodatámogatásról, amit a kerület meg akar szüntetni, miután az emberek tudomást szereztek róla, és leleplezték, hogy Tiborcz István megvette a XII. kerületi Fonográf Klubot – ilyen történeteket tárt fel mostanában az eddig viccpártként ismert Magyar Kétfarkú Kutyapárt. Mi ez a hirtelen jött komolyság? A pártelnökkel, Kovács Gergővel beszélgettünk.

 

Aki már rég nem nézett rá az MKKP oldalára, meglepődhet, hogy poénok helyett oknyomozással találja magát szemközt. Várható-e, hogy a Kutyapártnak is lesz olyan médiabirodalma, mint a kormánynak?

A médiabirodalom nagyon fontos, először az Átlátszót szeretnénk majd megvásárolni, utána a K-Monitort meg a Transparencyt, és ezután tudnak majd tényleg függetlenül dolgozni. Ebbe belesodródtam, mint az egész pártos dologba. Eleve, normális ember miért csinálna Magyarországon pártot Szegeden, 2006-ban? Vicces plakátokat csináltunk, aztán jött a választás, és szerencsére pont kirúgtak, mert fájt a fogam, és nem mentem be, és lett egy csomó időm, és elkezdtünk örök életet ígérni. Sokan akarták utána, hogy elinduljunk a választáson, nyilván ki kellett találni, hogy mit csináljunk azokkal az emberekkel, akik jönnek hozzánk passzivistának, és tennének valamit – abból lett ez az utcai aktivizmus vonal: buszmegálló-felújítások, növényültetések, kátyúzások és társai. Amikor bekerültem az önkormányzatba, bevallom, az első hónapokban nem nagyon tudtam, hogy mit csináljak. Itt volt a velem nagyon kedves Fidesz, meg igazából mindenki, megszavaztak nekem    apróságokat a fideszesek, lehetett volna valamit csinálni. Aztán a koronavírus miatt lett sok időm, mert nem lehetett eseményeket szervezni, és elkezdtük megnézegetni a helyi szerződéseket, közbeszerzéseket, ingatlaneladásokat, rendeleteket, határozati javaslatokat, és aztán rápörögtem. Most már egész hamar megértek egy tulajdoni lapot, tudom használni a cégadatbázisokat, az Arcanumot, voltam már levéltárban. És ez nagyon bejön, kiderítgetni meg megírogatni a dolgokat, és az önkormányzatra is lehet hatni, tehát ennyiben látom az értelmét is.

Amúgy ezt kéne a többi ellenzéki pártnak is csinálnia, ügyeket felhajtani?

Részben igen. Azt megértem, hogy sok oknyomozó újságíró csalódott: megírják a nagy horderejű, fontos dolgokat nagyon alaposan, sok munkával, és nem történik semmi, sem jogi, de még csak politikai következmények sincsenek. Persze, jó lenne, ha többen foglalkoznának ilyen dolgokkal. De az oknyomozó szó is furcsa, ma azokat a cikkeket hívjuk így, amelyek hosszabbak, mint három képernyőnyi görgetés. Igazából az lenne a lényeg, hogy tényleg utánanézzenek a politikusok a dolgoknak. Nem a testületi ülés a legfontosabb terepe az ellenzéki politizálásnak, ennek ellenére a legtöbb képviselő ezt látja. Ott mindegy, hogy hogy szavaz, dolgokat mond, ami után nem történik semmi. Ehelyett hasznosabb lenne, ha utánanéznének ügyeknek.

Fotó: Szakál Szebáld

Ez akkor országszerte elterjed: ahol van kutyapártos jelenlét, ott oknyomozás lesz, utánanézés lesz? Hány ilyen hely van?

Van, ahol az a lényeg, hogy eltussoljunk dolgokat, mert Suzi (Döme Zsuzsanna) alpolgármester a Ferencvárosban, és nem fog oknyomozni, mert megtudja saját magáról, hogy mit csinál… De a II. kerületben is nézegetik már a dolgokat. Igen, én szeretném, ha ez elindulna, elkezdünk képzést párton belül a témában – nem bonyolultak ezek, csak bizonyos dolgokat tudni kell. Amikor először ránézel egy közbeszerzésre, az borzasztóan néz ki, és amikor századszor, akkor is, de akkor már tudod, hogy mit kell benne nézni, látod, hogy fel vannak-e töltve azok a részek, amelyek fontosak, vagy nem. Szóval ilyen képzések lesznek, nem is a képviselőknek, hanem a párton belül szeretnénk ilyenekkel foglalkozni. Képviselőnk ezen kívül még a XIV. kerületben van, egyik elnökségi tagunk, Bodor Sanyi polgármester Fülöpjakabon. Illetve Petra Szombathelyen az önkormányzat kulturális rendezvényeit szervezi.

Van egyébként érdeklődés a párt iránt, vannak belépők? 

Nyilván mindig vannak emberek, az a lényeg, hogy tudjunk nekik adni feladatot, olyat, amit ők is szívesen csinálnak, és vagy vicces, vagy legalább valami értelme van. Úgy látom, hogy a legtöbb párt életében az a legnagyobb nehézség, hogy milyen feladatokat ad az ő önkénteseinek, amikor épp nincs választás, mert akkor persze könnyű. Mi épp ezért találtuk ki ezt az egész városfelújítós, streetartos, növényültetős stb. vonalat. Csak most a vírus miatt nem tudunk eseményeket csinálni, a városfelújítást persze lehet folytatni. Akik meg képviselők lettek tőlünk, azok kicsit mást csinálnak.

Melyik ügy volt a legfélelmetesebb, amikor úgy érezték, hogy az alvilág közelébe tévedtek? Esetleg érték fenyegetések?

Fenyegetések eddig nem értek, e-mailben sem. A legijesztőbb történetnek még nem látni a végét, egy hegyvidéki milliárdos története, aki meghalt, miután gyanús körök rászálltak, de majd a rendőrségi eljárás végén kiderül az igazság (lásd keretes írásunkat – a szerk.). Mindig az az izgalmas, ha valamit te írsz meg elsőnek, ha átveszed, az kevésbé fontos. És azt, hogy a vidéki kastélyban bennégett idős férfi ugyanaz, mint aki miatt mi szóltunk a rendőrségnek, azt mi kutattuk ki és írtuk meg először. És akkor azért nézegettem, hogy milyen kocsi áll meg a házam előtt, de hál’ istennek egy zsákutcában lakom, egy ember lakik mögöttem, úgyhogy nem volt vészes forgalom.

Gyakorlatilag lehülyézték önt azért a hegyvidéki önkormányzatban, mert megszüntette azt a vagyonosodási bizottságot, ami egy évben egyszer ült össze 10 percre, de a tagok havonta felvették a tagságért a fizetésüket. Mit lehet tenni azért, hogy megszűnjön ez a típusú megélhetési politizálás?

Hát, az kéne, hogy ne legyen ennyi bizottsági tag, sőt talán képviselő is lehetne kevesebb. De a bizottsági tagságság, az burjánzik, 60 ember egy kerületben. Ami nem lenne baj, ha látnánk valami érdemi munkát. Ha már a helyi újságban kéne írniuk akár kéthavonta 10 mondatot arról, hogy mit csináltak, az már sokat dobna a teljesítményükön. Volt egy szürreális eset az egyik bizottsági ülésen, egy hölgy, aki viszonylag aktív civil, ellenzéki vonalon, felrótta, hogy a jegyző nagyon lassan válaszol neki, már az én 110-120 napos rekordjaimat súrolja. És megkérdezte ott az egyik fideszes hölgyet, hogy neki is ilyen lassan válaszol-e? És azt válaszolta az idős hölgy, hogy „hát én még soha nem kérdeztem semmit”. Azért látszódnak azok a szereplők, és többségben vannak sajnos, akik érdemi munkát nem végeznek. Az a baj, hogy sokszor nem is szakmabeliek. Meglátják a borzalmasan kinéző határozati javaslatokat – elolvasod, felsírsz közben –, és akkor ők ezzel miért is foglalkozzanak. Szavazni vannak, és akkor szavaznak.

Fotó: Szakál Szebáld

Említette, hogy belesodródott ebbe az egészbe, hogy viccpártként indultak, vicces akciókkal. Ma is ugyanolyan viccesnek érzi a Kutyapártot?

Akkor változott meg a viccpártiság, amikor megcsináltuk az első klubot 2016-ban. Akkor elkezdtek jönni az emberek. Előtte a Kutyapártot csak páran csináltuk, főként én, vagy aki a barátnőm volt épp, vagy egy albérletben laktunk, ilyen szervezettséggel. És akkor jött sok ember, és ki kellett találni feladatokat, amiket szívesen akartak csinálni. Jó lenne sokkal viccesebben tálalni ezeket a helyi visszásságokat, és ezen dolgozunk, hogy hátha megoldható. 

Egy ideálisabbnak gondolt belpolitikai környezetben viccesebbek lennének a pártok?

Persze, az jobb lenne. Európa különösen rosszul áll ebben, mert egyetlen viccpárt van bent a Európai Parlamentben, egy német, és a német humort meg azért ismerjük… Ezen mindenképp változtatni kell, hogy más országok viccpártjai is bekerüljenek. De hát egy sima magyar párt azért magától is tud vicces lenni.

A választáson való elindulás volt az MKKP másik neuralgikus pontja, mindig azt mondta, nem fognak betagozódni az ellenzéki összefogásba, külön fognak indulni. A választási rendszer nem hoz mégis összefogáskényszert? 

Ha a pártok mind egyéniben, mind listán közösen indulnak, soha többé nem fogjuk megtudni, hogy melyik párt mennyire népszerű. Közvélemény-kutatások lesznek, pártok cégei kihoznak eredményeket – nekem ez problémás a demokrácia szempontjából. Az, hogy egyéniben az ellenzék együtt indul, ez oké, logikus, de hogy listán, az már nem.   

A Kutyapárt most már elmozdult ettől, és egyéniben csak ott fog indulni 2022-ben, ahol biztos az ellenzéki egyéni jelölt győzelme, 27 helyen kell egyéni jelöltet indítani az országos listára való felkerüléshez. Mennyire lehet megmondani előre, hogy hol várható biztos ellenzéki győzelem?

Nyilván lesznek felmérések, illetve az önkormányzati választáson látszódtak azok a választókerületek, ahol hatalmas különbség volt. Mi négy helyen indultunk Budapesten, három helyen ennek ellenére nyert az ellenzék, egy helyen nyert a Fidesz, de itt meg én vagyok a képviselő, úgyhogy vegyük úgy, hogy itt is nyert az ellenzék…

 

A milliárdos halála

A gyanú szerint a jómódú és magatehetetlen Mészáros István hegyvidéki lakossal aláírattak egy meghatalmazási szerződést alvilági körök, akik a bizalmába férkőztek, és beköltöztek a villájába. Majd Mészáros bennégett vidéki kastélyában, ami rövid időn belül négyszer gyulladt ki. Az ominózus szerződést, ahogy azt maga is elismerte, a hegyvidéki fideszes képviselő, Péczely Attila ügyvéd jegyezte ellen. Kovács többször is jelezte a rendőrségnek a problémát, a tragédia mégis megtörtént.

 

Legnépszerűbb cikkeink