Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Ellenzéki sikert hozott a részleges szenátusi választás Csehországban

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

A két kormánykoalíciós párt és az őket támogató kommunisták megbuktak.

A részleges szenátusi választásokat a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) ellenzéki párt nyerte. A voksolás szombaton délután zárult második fordulójának eredménye alapján a STAN most 11 szenátori mandátumot szerzett a 81 tagú felsőházban. 

A szintén ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS), amely két mandátumot védett a mostani voksoláson, végül is öt szenátori széket szerzett és további három helyen a párt által támogatott közös jelölt lett a befutó. 

A voksolás eredménye alapján a legnagyobb szenátori frakciója a STAN-nak és az ODS-nek lesz. A csoportok tagságának végső száma attól függ, kihez csatlakoznak azok, akiknek nincsen saját frakciójuk. A hagyomány szerint a legnagyobb frakció adja majd a szenátus elnökét. 

A harmadik legsikeresebb párt az ellenzéki kereszténydemokrata KDU-CSL lett három szenátori mandátummal. 

A kormányzó ANO mozgalomnak két körzetben kellett volna megvédenie szenátori mandátumát, de ez csak egyben sikerült.

A voksolás legnagyobb vesztese a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), amelynek a tíz szenátori mandátumból egyet sem sikerült megvédenie. A szociáldemokratáknak így már csak három szenátoruk maradt a felsőházban, ami az önálló szenátori klub létrehozásához nem elegendő. Nem sikerült megvédenie székét Milan Stechnek, a felsőház szociáldemokrata alelnökének, korábbi elnökének sem.

A parlamenti pártok közül a két-két mandátumot szerzett még a TOP 09 és a Kalózpárt, a TOP 09-nek ezentúl négy szenátora lesz. A kalózok korábban nem voltak jelen a felsőházban.

A kormányt támogató kommunisták (KSCM) megbuktak, és egyetlen körzetben sem nyertek. A pártnak már nincs képviselője a felsőházban. A sikertelen regionális önkormányzati és részleges szenátusi választás után a párt vezetése bejelentette, hogy a novemberi kongresszuson benyújtja lemondását.

„A részleges választások eredménye nagyon megerősítette az ellenzék pozícióit a szenátusban” – jelentette ki Petr Fiala, az ODS elnöke sajtótájékoztatón.

Míg a múlt heti első fordulóban a választási részvétel 37 százalékos volt, a második fordulóban csak a jogosultak 17 százaléka járult az urnákhoz. 

A részleges szenátusi választásokon a 81 tagú felsőház 27 tagjáról döntöttek a választók. A hatályos szabályok szerint ugyanis kétévenként megújul a testület egyharmada. A szenátori mandátum hat évre szól. 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink