Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: jövő év június-júliusában lehet vakcina

Létrehozva:

Pénteken reggel ismét interjút adott Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádiónak. A járvány kapcsán elhangzott, hogy a következő 3 hétben nem várhatók korlátozások itthon, a vírus elleni vakcina várhatóan jövő nyár körül lesz, így addig kell kibírni. 

Az orvosbéremelés kapcsán Orbán azt mondta, még legalább 10 további kérdést kell rendezni év végéig, hogy kialakuljon egyfajta rend.

Szóba került, hogy a héten kiderült, a Richter a remdesivir gyógyszerrel két órán belül tud segíteni, illetve van egy szegedi ígéretes fejlesztés is, továbbá a gyorstesztelés terén is nagy előrelépés történt. Ezt Orbán úgy kommentálta, „meghozták az eredményeket” azok a kutatás-fejlesztési pénzek, amelyeket a koronavírus-járvány miatt osztott ki a kormány az itthoni gyógyszerkutatásokra. Egyelőre nem fedezték még fel a vakcinát, de – fogalmazott Orbán – mi az európai gyógyszercégeknek adunk pénzt, 6-tal van már szerződés, a hetedikkel ezekben az órákban születik meg, ami azt jelenti, hogy előjegyzésbe vesznek minket, európai polgárokat, hogy ha felfedezik a vakcinát ezek a gyártók, akkor mi megkaphassuk.

A dolgok úgy állnak, hogy nem lesz hamarabb vakcina, mint jövő év közepe, mondta a miniszterelnök. „Én úgy számolok, hogy jövő év június-júliusáig kell kibírnunk, mert akkor jöhet vakcina. Az egyértelmű, hogy mindenki szabadulni akar ebből a vírusból, és aki volt katona, az úgy állhat hozzá, hogy most már a felén túl vagyunk ennek az időszaknak, így lehet vágni a centit”.

Orbán szerint nincs szükség a következő 3 hétben korlátozásokra, és ha az első hullám esetén tudtunk győzni, a másodikban is menni fog. De a győzelem ebben az esetben azt jelenti, hogy az egészségügyi rendszer bírni tudja a terhelést addig, amíg meg nem érkezik a vakcina – szögezte le.

Éppen ezért szerinte az a legfontosabb, hogy minél tovább fennmaradjon az a helyzet, amíg normálisan működik az egészségügy, azaz nem kell műtéteket elhalasztani amiatt, hogy az ágyakra a vírusosok miatt szükség van. A cél tehát az, hogy minél később jöjjön el az az időszak, amikor el kell halasztani a műtéteket. Hozzátette: az előrejelzési képességünk három hét, és a miniszter azt mondta, hogy ebben a három hétben „nincs szükség” például lezárásokra.

Legnépszerűbb cikkeink