Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Alkotmányozó nemzetgyűlést javasol Lukasenka

Létrehozva:

Az egész népet képviselő népi gyűlést kell választani az ország alkotmányának módosításához – jelentette ki pénteken Minszkben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a BelTA állami hírügynökség jelentése szerint.

Vezető tisztségviselőkkel aktuális kérdésekről tartott tanácskozásán az elnök hangsúlyozta, a társadalmat alkotó valamennyi erőt be kell vonni az alkotmánymódosításba és Fehéroroszországi Népi Gyűlést kell összehívni. Ez elé kell beterjeszteni a parlament által az alkotmány, a kormányzás, az önkormányzatok, gazdasági kérdések kapcsán tett javaslatokat. Közölte: szervezőbizottságot kell létrehozni, és meg kell tartani a választásokat a Fehéroroszországi Népi Gyűlésbe.

Az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztáson a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal hatodik mandátumára újraválasztott Lukasenka kijelentette, hogy „a fehéroroszok a békére és a rendre szavaztak, és vezetésnek teljesítenie kell a nép akaratát”.

„Nálunk jogállam van, nem szabad megengedni a bűnözés tombolását, nehogy azt gondolja bárki is, hogy ilyen feltételek mellett a törvény nem működik” – jelentette ki.

Az elnök bírálta, hogy egyes felsőoktatási intézmények diákjai elhanyagolják az oktatást, és személycseréket helyezett kilátásba az intézményeknél.

Az elégedetlenségi mozgalomban is részt vevő szakszervezetek kapcsán megjegyezte, hogy azok „feladata a dolgozók jogainak védelme”.

A választások óta folyamatosak az elnök távozását követelő ellenzéki tüntetések Fehéroroszországban. Tüntetők ezreit vették őrizetbe, az ellenzék vezetői többnyire vagy őrizetben vannak, vagy külföldre menekültek.

Az elnökválasztáson második helyen végzett, de az ellenzék szerint valójában győztes Szvjatlana Cihanouszkaja pénteken felszólította a nőket, hogy világszerte tartsanak a hét végén tüntetéseket Lukasenka ellen. „A világ különböző részein élő nőknek tömegesen kell felvonulniuk a bátor fehéroroszok támogatására” – áll az ellenzéki politikus stábja által közzétett közleményben.

A közlemény szerint a fő rendezvényt Minszkben tartják szombaton, ahol a nők virágot fognak osztogatni a politikai elnyomás elleni szolidaritás jeleként.

Az Európai Unió szerint a választás nem volt „sem tiszta, sem méltányos”, Brüsszel így nem ismeri el Lukasenkát elnöknek.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink