Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Bloomberg szerint újabb üzleti lehetőség csillant meg Orbánék előtt

Létrehozva:

Egy magyar cégekből álló konzorcium ajánlatot tett a Budapest Airportra, amelynek üzemeltetési és vagyonkezelési jogát régóta szeretné visszaszerezni a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök – írta meg a Bloomberg nyomán a hvg.hu.

A konzorcium tagja állítólag a Mol is, az ajánlattévőket pedig Jellinek Dániel közgazdász, az Indotek Group alapítója, többségi tulajdonosa és vezérigazgatója képviseli. A cikkben megjegyzik, hogy Jellinek korábban Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelt.

Az ajánlat pontos összege nem ismert. A Bloomberg szerint a reptér jelenlegi, külföldi tulajdonosai nem akarnak megválni a Budapest Airporttól. Legalábbis (hivatalosan) nem merült fel terv arra vonatkozóan, hogy az érintettek eladnák azt. Orbán ugyanakkor régóta vágyik rá, hogy a Budapest Airport jogkörei újra magyar kézbe kerüljenek.

Az államnak vannak érdekeltségei az iparágban, hiszen nem olyan régen 90 százalékos részesedést szereztek a sármelléki repülőteret üzemeltető Hévíz–Balaton Airport Kft.-ben. A Balaton-közeli repülőtér elsősorban charterjáratokat fogad, jellemzően német és orosz turistákkal.

A Budapest Airport bevételei jelentősen nőttek az utóbbi időben, 2019-ben már több mint 300 millió euró bevételük volt. A világot sújtó koronavírus-járvány miatt azonban nagyot zuhant az utasok száma, a visszaesés pedig lehetőséget jelenthet Orbán szövetségeseinek – legalábbis így látja a Bloomberg.

A magyar kormány szándékát jól mutatja, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik korábbi Kormányinfón azt mondta, hogy “a reptér visszaszerzése helyes célkitűzés”.

 

Legnépszerűbb cikkeink