Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Louise Glück nyerte a 2020-as irodalmi Nobel-díjat

Létrehozva:

Fotó: Nobel Media AB

Az esélyesek között volt például az orosz Ljudmila Ulickaja, A szolgálólány meséjét is jegyző Margaret Atwood, valamint a japán bestseller-szerző, Haruki Murakami is.

Louise Glück amerikai költőnő nyerte az idei irodalmi Nobel-díjat. A győztes nevét csütörtök délután 1 órakor jelentette be a Svéd Akadémia bizottsága.

A díj ezen kategóriájára azért irányult idén komolyabb figyelem a többinél, mert erős feszültség volt érezhető körülötte az elmúlt évek botrányai miatt. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy már hallani lehetett olyan hangokat is, amelyek szerint bárki is nyeri a díjat, annak elvből nem szabadna elfogadnia. Szakértők pedig azt jósolták, hogy a bizottság biztonsági játékot fog játszani, és lehetőleg igyekszik egy kevésbé vitatott életművel rendelkező írót választani. Ez a tipp Louise Glück győzelmével be is jött.

Glück 1943-ban született New York-ban, nagyszülei az Egyesült Államokba emigrált magyarok voltak. Gyerekkorában anorexiában szenvedett, amit a gimnáziumban győzött le. A Sarah Lawrence College-ben és a Columbia University-n volt hallgató, de egyik helyen sem diplomázott. Műveiben a trauma, a vágy és a természet számítanak a fő témáknak, és azokra a pszichoanalízis is nagy hatással van. 1968 óta jelennek meg verseskötetei, legutóbb 2014-ben publikálta Faithful and Virtuous Night című kötetét, ami sorban a 14. könyve. Munkájával korábban elnyerte a Bollingen-díjat, valamint a Pulitzer-díjat is. Egyik legismertebb műve az October című könyv hosszúságú vers, amivel a 2001 szeptember 11-i terrortámadásokra reagált görög mitológiai témák használatával.

A díjra esélyesek között volt továbbá az orosz Ljudmila Ulickaja, A szolgálólány meséjét is jegyző Margaret Atwood, valamint a japán bestseller-szerző, Haruki Murakami is, akik idén lecsúsztak az elismerésről. A magyarok számára külön csalódás lehet, hogy se Nádas Péter, se Krasznahorkai László nem nyert, pedig az ő nevük már évek óta ott van az esélyesek között. 

Glück győzelmével úgy tűnik, véget érhet az Akadémia több éves botránysorozata: A lavina 2017 novemberében indult, amikor napvilágot láttak a díjátadó bizottság tagja, Katarina Frostenson férje elleni szexuális zaklatási vádak, amelynek következtében a férfit két és fél év börtönre ítélték, a 18 tagú szervezet 5 tagja pedig vagy felmondott, vagy távozásra lett kényszerítve. Közben ráadásul az is kiderült, hogy Frostenson és férje több alkalommal előre kiszivárogtatták a győztesek nevét olyan harmadik feleknek, akiknek az eredményekre való fogadásokhoz is komoly pénzügyi érdekük fűződött.

Ha ez nem lett volna elég nagy presztízsvesztés a díjnak, amit a 2018-as évben nem is osztottak ki a botrány miatt, a tavalyi események még kínosabbá tették a helyzetet. A részben újraszervezett bizottságnak ugyanis sikerült egy olyan szerzőt választani az elismerésre az osztrák Peter Handke személyében, aki karrierjének legutóbbi három évtizedében eléggé ráfeszült arra, hogy a bosnyák háború szerb népirtóit mosdassa műveiben – ezen felül részt vett a korábbi szerb elnök, Slobodan Milošević temetésén is, aki halála idején éppen háborús bűnökért állt bíróság előtt.

Magyar fordításban itt olvashatók a versei.

A bejelentést a Nobel-díj YouTube-csatornáján nézheti vissza:

Mohos Máté

Legnépszerűbb cikkeink