Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Most éppen 468 üres orvosi praxis van Magyarországon

Létrehozva:

Évről évre egyre több lesz.

2010-ben 176, tavaly októberben 399, 2020 januárjában 404 üres háziorvosi praxis volt, idén októberben viszont már 468 – írja az Mfor.

Érdekesség, hogy ez a szám az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) listája szerint ennyi, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NEAK) adatai szerint már 542 (!). A számok eltérése mögött csak az lehetséges még, írja a portál, hogy az ÁEEK-lista nem tartalmazza esetleg a betöltetlen házi gyermekorvosi praxisokat.

Jelenleg 6505 háziorvosi szolgálat finanszírozására van érvényes szerződése a NEAK-nak. Ugyan a kormány próbálja motiválni az érintetteket, de kevés sikerrel.

A 2019-es költségvetési zárszámadás szerint tavaly 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre a tartósan üres háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására. A pályázat iránt érdeklődők és a nyertes pályázatok jelentős számára tekintettel ehhez még 476 millió forintot irányítottak át más területekről.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink