Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Francia nő lett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Francia elnököt választottak csütörtökön a részvényes országok és szervezetek képviselői az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) élére.

Odile Renaud-Basso, a francia pénzügyminisztérium gazdaságpolitikai ügyekben illetékes vezérigazgatója a közép- és kelet-európai, valamint az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet hetedik – egyben negyedik francia és első női – elnöke lesz.

Korábban betöltötte az Európai Unió gazdasági és pénzügyi bizottságának alelnöki tisztségét, a Világbank kormányzótanácsának Franciaországot képviselő tagja volt, és jelenleg ő a kormányhitelezők alkotta informális csoport, a Párizsi Klub elnöke.

Az EBRD éves közgyűlésének csütörtöki munkanapján megválasztott új elnök Sir Suma Chakrabartit követi a londoni bank élén.

Chakrabarti – aki az EBRD első brit elnöke volt – július 2-án, második négyéves mandátumának lejártával távozott tisztségéből. Azóta Jürgen Rigterink, a banki és szakpolitikai tevékenységért felelős első alelnök irányította az EBRD-t ügyvezetőként.

A bank csaknem három évtizedes történetében most először fordult elő, hogy az elnök megválasztott utód nélkül távozott mandátuma lejártával.

Az új elnököt eredetileg a május 13-14-ére tervezett éves londoni közgyűlésen választották volna meg, de ezt a koronavírus-járvány miatt erre a hétre halasztották. A bank a szerdán kezdődött kétnapos közgyűlést is online fórum formájában rendezte meg.

Az utódjelöltek jelentkezésének április 13-i határidejéig a Franciaország által javasolt Odile Renaud-Basso mellett két másik jelölés érkezett.

A kormányzótanács Lengyelországot képviselő tagja Tadeusz Koscinski lengyel pénzügyminiszter nevét terjesztette elő.

Az olasz EBRD-kormányzósági tag Pier Carlo Padoan volt olasz gazdasági és pénzügyminisztert, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Olaszországért felelős egykori igazgatósági tagját, a fejlett ipari országok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejélesztési Szervezet (OECD) korábbi főtitkár-helyettesét javasolta.

Padoan azonban a héten visszalépett, így a bank új elnökét a 71 részvényes ország és szervezet Tadeusz Koscinski és Odile Renaud-Basso közül választotta meg többségi szavazással csütörtök délután.

Az EBRD előző, 2016-os elnökválasztásán – amikor újjáválasztották Sir Suma Chakrabartit – szintén volt lengyel jelölt, Marek Belka, a lengyel jegybank akkori elnöke, korábbi miniszterelnök és pénzügyminiszter személyében.

Az EBRD élén a brit Sir Suma Chakrabarti nyolc évvel ezelőtti, meglepetést keltő megválasztása előtt két német és három francia elnök állt.

A német EBRD-elnökök között volt Horst Köhler, aki később Németország államfője lett.

A másik német elnök Thomas Mirow volt, őt azonban első mandátumának lejártával, 2012-ben nem választották újra. Mirow-t követte az EBRD elnöki tisztségben Sir Suma Chakrabarti.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink