Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elpárolgott fémeket fedeztek fel egy exobolygó légkörében

Létrehozva:

Képünk illusztráció. Forrás: NASA's Goddard Space Flight Center, CI Lab

Egy 850 fényévnyire lévő exobolygó forró légkörében elpárolgott fémek színes kavalkádját fedezték fel a Berni és a Genfi Egyetem bolygókutatói.

A Hajófara csillagképben lévő WASP-121b katalógusszámú exobolygót, vagyis Naprendszeren kívül lévő planétát öt éve fedezték fel. Olyan közel kering anyacsillagához, hogy csaknem szétszakítja annak gravitációs ereje, a bolygó alakja így ezért amerikaifoci-labdára hasonlít.

Ez a közelség ráadásul pokoli forróságot eredményez: 2500-3000 Celsius-fokos a hőmérséklete. Egy év mindössze két földi napnak megfelelő ideig tart a bolygón.

Magasan a WASP-121b légkörében a tudósok már tavaly felfedeztek gáz halmazállapotú vasat és magnéziumot, majd vanádiumot és krómot is. Legutóbb gáz halmazállapotú kalcium és nátrium jelenlétét mutatták ki a chilei La Sillában lévő 3,6 méteres teleszkóp HARPS-spektrográfja segítségével.

Eredményeikről az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban számoltak be a kutatók.

„Miután éveken át katalogizáltuk azt, hogy mi található odakint, már nemcsak méréseket végzünk, hanem kezdjük valóban megérteni, mit mutatnak a műszerek adatai” – idézte Jens Hoeijmakerst, a tanulmány vezető szerzőjét a Berni Egyetem csütörtöki közleménye.

A bolygókutatók remélik, hogy a nagyobb érzékenységű teleszkópok és spektrográfok segítségével a jövőben kisebb és hűvösebb kőzetbolygókat is felfedezhetnek. Céljuk, hogy az élet lehetőségére utaló víz, oxigén és metán jeleit is felfedezzék.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink