Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Átfogó egyeztetést szorgalmaz a magánegészségi szolgáltatók egyesülete

Létrehozva:

Még mielőtt az új szabályozás visszafordíthatatlan károkat okoz a hazai ellátórendszer stratégiai pontjain – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a vezető magánegészségügyi szolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület.

A szervezet szerint a bérrendezéssel egy csomagban elfogadott megkötések, például a másodállás vállalásának korlátozása olyan károkat okozhatnak, amelyek a közellátást és a jogkövető magánegészségügyi szolgáltatókat is nehéz helyzetbe hozzák, és ezzel a betegellátás biztonságát veszélyeztetik.

Jelenleg a privát szolgáltatók tartják fenn a hazai egészségügyi rendszer számos stratégiai területének működését, a hazai járóbeteg-ellátás mintegy fele is privát ellátásban történik – hangsúlyozza a kerekasztal-tárgyalásokat szorgalmazó szakmai egyesület.

A Primus szerint a törvénymódosítás hiába hoz érdemi előrelépést több fontos területen, egyes részletszabályok érezhető egzisztenciális bizonytalanságot okoznak az orvosok körében, drágíthatják és nehezíthetik az átlátható magánszektor működését, szűkíthetik az ellátási kapacitásokat, növelhetik a várólistákat és a pandémia időszakában egyébként is kiszolgáltatott pácienseket hozhatják tartósan nehéz helyzetbe.

Az egyesület üdvözli a hálapénz kriminalizálását, a korrupciós gyakorlat felszámolását. Úgy látják, hogy az évtizedek óta esedékes bérrendezést valóban nem lehetett halogatni, mert az orvoselvándorlás az elmúlt években aggasztó méreteket öltött és az orvoshiány egyes szakterületeken vészesen lassítja az ellátást. Ugyanakkor a bérfejlesztés ebben a formában rendkívüli feszültségeket okoz, mert a béremelés csak az orvosokat, szakorvosokat, gyógyszerészeket érinti, és nem rendezi sem a háziorvosok, sem az egészségügyi szakdolgozók anyagi helyzetét – írták.

A magánszolgáltatók aggályosnak tartják, hogy egy orvos csak akkor vállalhat másodállást, ha egy ma még ismeretlen hatóság ismeretlen kritériumok alapján erre engedélyt ad.

Leitner György, a Primus elnöke a közleményben kifejtette: nagyon kockázatosnak látják, hogy a jogszabály döntésre kényszeríti az orvosokat, mert Magyarországon nincs két szektorra elegendő orvos, egyre is alig.

Ennek a szigorításnak ma nem adottak a feltételei, lebénítja az állami és a privát rendszert is, ezért az egyesület csak hosszú távú célként tud azonosulni vele – közölték. Hozzátették: valós a veszély, hogy ezzel éppen a jogszerűen működő intézmények kerülnek lehetetlen helyzetbe, tehát ismét a szürkezóna terjeszkedik majd, és a kevésbé ellenőrizhető lakásrendelők maradnak fenn.

Az egyesület álláspontja szerint a mereven szétválasztott privát és közellátás teljes mértékben ellehetetlenítheti a magánegészségügyet és hiánygazdálkodáshoz vezethet a közellátásban is. Mint írják, ha az orvosok nem dolgozhatnak több, részben privát intézményben, akkor az elgyengülő magánegészségügytől a szűkös közellátásra nehezednek majd az igények, aminek a várólisták további növekedése lesz a következménye.

A közlemény szerint a vezető hazai privát egészségügyi szolgáltatók felajánlják támogatásukat a kormányzatnak a részletszabályok, a végrehajtási rendeletek megalkotásához.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink