Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

A PSZ ingyenes tesztelést, a veszélyeztetett pedagógusoknak távoktatást követel

Létrehozva:

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sürgeti a veszélyeztetett pedagógusok távoktatását, szakemberek által meghatározott időközönkénti ingyenes tesztelését, és a fertőzötteknek 100 százalékos táppénz biztosítását . Az érdekvédők a csütörtöki közleményükben azt írták, az őszi szünet után az általános iskolák felső tagozatain és a középiskolákban hibrid oktatás bevezetésére van szükség.

Követeléseik között – amelyeket egy koronavírussal fertőzött tanár halála kapcsán foglaltak össze – szerepel, hogy abban a közoktatási intézményben, amelyben megjelenik a vírus, azonnal rendeljenek el tanítás nélküli munkanapokat, és ha a megbetegedések száma nő, rendeljenek el tantermen kívüli oktatást.

Kiemelték: mindenki, aki oktatásban dolgozóként karanténba kerül, kapja meg a teljes fizetését, mint ahogyan Kásler Miklós miniszter bejelentette.

Kitértek arra is, hogy az őszi szünet után, novembertől az általános iskolák felső tagozatain és a középiskolákban hibrid oktatást kell bevezetni, ami szerint az osztályokat két csoportra kellene bontani, az egyik összesen 3 napot járna iskolába, kettőt otthon tanulna, a következő héten cserélnének, így csökkenthető lenne a találkozások száma, ezáltal a fertőzés veszélye.

Felvetették azt is, hogy vezessenek nyilvános adatbázist arról, hány tanuló és hány oktatásban dolgozó került karanténba, hányan fertőződtek meg, kerültek kórházba, haltak meg a koronavírus-fertőzés következményeként.

Követelik továbbá, hogy október 12-ig közölje a kormány, a közelgő őszi érettségi időszakában milyen biztonsági intézkedéseket tervez. A PSZ szorgalmazta, hogy ezek a biztonsági intézkedések legalább olyan szigorúak legyenek, mint a tavaszi érettségi időszakában.

A szakszervezet várja a kormány mielőbbi intézkedéseit és azok bejelentését a további tragédiák elkerülése érdekében – írták.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink