Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Egyelőre nem kell a mostaninál szigorúbb korlátozásokat bevezetni

Létrehozva:

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Hír TV Magyarország élőben című műsorában 2020. október 7-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Interjút adott a Hír Tv-nek Orbán Viktor, aki beszélt a járvány elleni védekezésről, az orvosokat érintő vezénylési rendszerről és persze uniós ügyekről is, valamint bejelentette: a 2022 végéig zajló építkezések esetében ismét 5 százalék lesz a lakásépítés áfája.

A miniszterelnök szerint, szemben a tavasszal – amikor egy-másfél hetes időtávra látott csak előre –, a kormány most 3 hétre is előre tud tervezni. Erről is beszélt Orbán Viktor a Hír Tv-nek adott interjújában. Természetesen kulcskérdés, mondta, hogy megfelelő kórházi hely, felszerelés és egészségügyi személyzet álljon rendelkezésre. Az úgynevezett első lépcsős kórházakban most is a koronavírusos fertőzöttek kezelését végzik, de, mint mondta, vannak második és harmadik lépcsős intézmények is, amelyek később szükség esetén bevethetőek lesznek. Egyelőre azzal a legrosszabb forgatókönyvvel számol a kormány, hogy 200 ezer koronavírus-fertőzött esetén kell biztosítani a megfelelő egészségügyi kapacitásokat. Ez az extrém helyzet, mint mondta, az ország működését nem fogja érinteni, legalábbis úgy fogalmazott a kormányfő, hogy a kabinet egyelőre nem tervez az emberek mindennapi életét a mostaninál jobban korlátozó intézkedéseket bevezetni. 

 

Orvosok kivezénylése

Gyakran van úgy, mondta a miniszterelnök, hogy egy adott kórházba vezényelni kell orvosokat, ápolókat. Az áthelyezések egyelőre az összes ápoló egy százalékát érintik.  „Járvány van, tudomásul kell venni, hogy vezénylés nélkül emberek halhatnak meg, ezért most szükség van rá, ugyanakkor ez nem lehet állandó gyakorlat, nem lehet ezzel a rossz szervezést igazolni” – fogalmazott Orbán.

Adókönnyítések

Szó volt arról, hogy a szerda reggeli kormányülésen a gazdaságvédelmi operatív törzs javaslatára adókönnyítésekről is döntött a kormány. Erről jelenleg annyit tudni, hogy a 2022. december 31-ig épülő lakásokra újra 5 százalékos áfakulcsot állapítanak meg.

Orvosi bérek

Az orvosi béremelésről szólva elmondta, a kormány szó szerint elfogadta a Magyar Orvosi Kamara bértábláját. Elmondása szerint a törvényjavaslat szövegét az orvosi kamara kérte, a Btk. szövegtervezetét ők dolgozták ki. Az elfogadott javaslatban van tíz olyan terület, amit külön rendeletekkel kell szabályozni, ebben a kamarára is számítanak egyébként.

EU, CEU, jogállam

Orbán Viktor szerint az európai baloldal támadja Magyarországot, ezzel az elmúlt hetek jogállamisággal kapcsolatos uniós aggályaira, a CEU ügyében hozott ítéletre reagált. Vera Jourová jogállamiságért felelős biztos Soros György embere, jelentette ki. Arra a riporteri kérdésre, hogy Soros György uniós próbapert javasol Magyarország ellen, Orbán úgy felelt, tegye, „mi nem vagyunk elrontói semmi rossznak”.

Uniós pénzek

Sok sikert kívánt Orbán azoknak az önkormányzatoknak, amelyek közvetlen brüsszeli pályázati finanszírozást szeretnének, ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely és több másik településvezető fogalmazott meg nyílt levelet. A miniszterelnök szerint azonban azért lehet a kormányon keresztül uniós pénzekhez jutni, mert különben sokkal bonyolultabb és nehezebb lenne. Kitért arra is, hogy a közös uniós hitelfelvételt kockázatosnak tartotta, azonban mégis támogatta, de a hitelt 30 éven át fogjuk fizetni.

Legnépszerűbb cikkeink