Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Csúcsra járathatja a felújításokat a babaváró hitel

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

A gazdaságkutatók szerint jövőre 200 ezer lakást újíthatnak fel.

A babaváró hitel megjelenése duplájára emelte a felújítási célra felhasználható banki forrásokat, derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából. Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a bankok 770 milliárd forint babaváró hitelt helyeztek ki a tavalyi második és az idei első félévben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése szerint a hitelfelvevők 41 százaléka lakásfelújításra és berendezésre költi a megkapott összeget, ami a GKI Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a teljes kihelyezett hitelállomány 10-15 százalékát, mintegy 100 milliárd forintot tehet ki.

Az elmúlt időszakban mintegy 50 milliárd forintnyi finanszírozás keletkezett. Ez az összeg nagyjából megegyezik a 2019-es, lakásfelújítási és korszerűsítési céllal felvett új hitelek állományával, tehát a babaváró hitel lényegében megkétszerezte a felújításra felvett banki hitelek állományát – derül ki a kutatásból.

A GKI kitért arra, hogy a kifejezetten lakásfelújításra és korszerűsítésre felvett kereskedelmi banki hitelek darabszáma és összege is fokozatosan emelkedett 2015 és 2018 között. A tavalyi felemás év volt, a darabszám 20 százalékkal csökkent, de a kihelyezett összeg 13 százalékkal nőtt. Idén az első félévben mindkét szempontból érezhető visszaesés következett be éves alapon, ebben a koronavírus okozta járvány is közrejátszott, de fontosabb tényező volt a babaváró hitel színre lépése.

Mivel az igénybe vehető pályázati források is bővülőben vannak, ezért a közeljövőben valószínű a hazai felújítási és karbantartási tevékenység növekedése. A GKI arra számít, hogy 2020-ban és 2021-ben is emelkedik a felújítások száma, jövőre csaknem 200 ezer lakás eshet át teljes felújításon, ami 13 éves csúcsot jelentene.

Legnépszerűbb cikkeink