Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A pedagógusok szerint teljes csőd a kormány járványügyi stratégiája az iskolákban

Létrehozva:

Nem érzik magukat biztonságban az oktatásban dolgozók, de hivatástudatuk még erősebb a félelemnél. Ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének legfrissebb felméréséből. Az elmúlt napokban végzett felmérés eredménye szerint az oktatási kormányzatnak át kellene gondolnia jelenlegi védekezési stratégiáját a koronavírus-járvánnyal szemben, mert a válaszadók többsége nem érzi magát biztonságban a munkahelyén.

A válaszadók 74 százaléka jelezte, hogy nem érzi magát biztonságban az iskolában, 64 százalékuk szerint pedig hiányoznak az eszközök, védőfelszerelések. Fertőtlenítőből van elég, de maszkból, és az arcot védő plexi védőpajzsból hiányra panaszkodtak a tanárok.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy betarthatóak-e a kormány által hozott szabályok az iskolákban, mint például a 1,5 méteres távolság, a maszkviselés és az étkezési szabályok. A válaszolók 62 százaléka szerint ezek a rendelkezések nem életszerűek. A szakszervezet arra is rákérdezett, hogy azokban az iskolákban, ahol már felütötte a fejét a fertőzés, egyértelmű-e a Nemzeti Népegészségügyi Központ, és az Oktatási Hivatal által előírt protokoll.

A tanárok 83 százaléka jelezte, hogy nem egyértelmű.

Ötből négy tanár szerint jó lenne, ha rendszeresen tesztelnék a pedagógusokat. A tantermi oktatást csak a megkérdezettek negyede tartja biztonságosnak, viszont az egyre gyakrabban szóba kerülő hibrid oktatást 44 százalék támogatná.

Legnépszerűbb cikkeink