Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

120 millió eurós hitelből bővíthet hálózatot az MVM

Létrehozva:

Facebook.com/MVM Magyar VIllamosművek

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 120 millió euró összegű hitelszerződést kötött a délkelet-magyarországi energiaelosztó hálózat korszerűsítésére és bővítésére – közölte az EIB az MTI-vel szerdán. A magyarországi energiaágazaton belüli EIB-befektetések összege így eléri az 1,26 milliárd eurót.

A tájékoztatás szerint a beruházás lehetővé teszi az MVM számára, hogy tesztelje az intelligens fogyasztásmérő rendszereket, fenntartsa a szolgáltatás minőségét, kielégítse a régión belüli fokozódó villamosenergia-keresletet, javítsa elosztóhálózatának megbízhatóságát, és új megújuló energiatermelő létesítményeket integráljon mintegy 785 ezer ügyfél számára Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Pest megyében.

A támogatott projektbe beletartozik az energiaelosztó hálózat megerősítése, nagy-, közép- és kisfeszültségű alállomások, felsővezetékek és földkábelek felújítása, valamint 600 elosztó transzformátor és 210 ezer intelligens fogyasztásmérő telepítése. Az EIB hitele javítja az életminőséget és az üzleti környezetet Délkelet-Magyarországon, és támogatja a helyi gazdaság fenntartható, hosszú távú fejlődését – írták.

A beruházás során a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve külön gondoskodnak a helyi madárfajok védelméről, beleértve a föld feletti villamosenergia-vezetékek föld alatti kábelekkel történő felváltását, valamint speciális madárvédelmi létesítmények telepítését. Kiskunmajsán és Békéscsabán kísérleti projektben újfajta rendszereket tesztelnek a villamosenergia-fogyasztás mérésére, mintegy 210 ezer korszerű fogyasztásmérő felszerelésével. A megbízható villamosenergia-elosztás a magyar vállalkozások és közintézmények számára is lehetővé teszi, hogy még a Covid19-világjárványhoz hasonló vészhelyzetek idején is tovább működhessenek.

Az EIB és az MVM 1990 óta tartó együttműködésének ez a 7. tranzakciója.

Az EIB az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezéssel foglalkozó intézménye, amelynek tulajdonosai az uniós tagállamok. Hosszú lejáratú finanszírozást biztosít pénzügyi szempontból észszerű beruházásokhoz, hozzájárulva ezzel az EU szakpolitikai céljainak megvalósításához.

Az EIB magyarországi tevékenységének kezdete óta a bank által nyújtott magyarországi hitelezési kötelezettségvállalások értéke megközelíti a 21,6 milliárd eurót. Az EIB 2008 és 2018 között 13,2 milliárd euró értékű hitelszerződést írt alá. Az EIB befektetései a magyar gazdaság fontos ágazataira terjednek ki, ideértve a közlekedést, a környezetvédelmet, az energetikai infrastruktúrát, a gyáripart és a szolgáltatási szektort. A bank magyarországi tevékenységének másik fontos eleme a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelezése, helyi pénzügyi intézményeken keresztül. Az EU bankja 2001 óta 5172 magyarországi kkv-t támogatott, amelyek eközben 263 767 munkahelyet tartottak fenn.

Legnépszerűbb cikkeink