Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Németországban eddig 40 ezer számítógépet kaptak a kormányzati dolgozók

Létrehozva:

A koronavírus-járvány kezdete óta negyvenezernél is több számítógépet vásárolt a német szövetségi kormány dolgozói otthoni munkavégzésének támogatására egy kedden ismertetett kimutatás szerint.

A szövetségi parlament (Bundestag) egyik ellenzéki pártja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) frakciójának írásbeli kérdésére összeállított belügyminisztériumi kimutatás szerint az idén márciustól szeptemberig 40 728 személyi számítógépet, laptopot és táblagépet vásároltak közpénzből otthoni munkavégzésre a minisztériumok és egyéb kormányzati szervek dolgozóinak. Az eszközök beszerzésére 93,5 millió eurót (34 milliárd forint) fordítottak – ismertette a tárca adatait az ARD országos közszolgálati televízió.

Helyes, hogy a kormány „szélsebesen bevásárolt”, hogy alkalmazottai a járvány miatti korlátozások idején is folyamatosan tudjanak dolgozni, az oktatási rendszer digitalizációja, az iskolák informatikai fejlesztése viszont igen lassan halad előre – mondta Katharina Willkomm, az FDP-frakció fogyasztóvédelmi ügyekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa, rámutatva, hogy bürokratikus eljárások miatt a tanulóknak eddig csupán a kormányzati dolgozókra fordított összeg töredékéért, 15,7 millióért lehetett számítógépet vásárolni.

A szövetségi munkaügyi minisztérium valamennyi munkavállalónak megkönnyítené a távmunkát. A hét végén ismertetett tervek szerint törvénybe foglalnák, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottaknak joguk van évi 24 nap munkahelyen kívüli munkavégzéshez. Az úgynevezett home office jog csak akkor tagadható meg, ha elengedhetetlenül szükséges a munkavállaló személyes jelenléte a cég telephelyén – emelte ki a tárcavezető, Hubertus Heil, a szociáldemokraták (SPD) politikusa egy lapinterjúban.

A koalíciós társak – a CDU/CU jobbközép pártszövetség – élesen bírálták a tárcaközi egyeztetésre indított jogszabálytervezetet. Különösen a munkaadói érdekképviseletekhez legközelebb álló bajor CSU ellenzi a home office jog bevezetését. Az otthoni munkavégzés állami szabályozás nélkül, a gazdasági szereplők tevékenysége révén is megfelelően fejlődik, és a járvány megmutatta, hogy sok helyütt teljesen természetes – nyilatkozott Markus Blume, a CSU főtitkára, kiemelve, hogy egy külön törvény pedig merev és túlságosan bürokratikus rendszert hozna létre. Mint mondta, 24 távmunkával töltött munkanap egyes cégeknek túl sok, más vállalatoknak pedig túl kevés lehet. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink